Forma bokstäver!

Gästbloggare Karin Pettersson, Kvarnbackaskolan i Kista.

Efter ett skönt sommarlov är nu skolan igång igen. Min härliga klass har börjat tvåan och jag börjar nu mitt tredje läsår med dem. Efter att ha startat upp skrivandet med endast digitalt skrivande i förskoleklass och åk 1 börjar de nu att skriva för hand. Genom det digitala skrivandet och annat arbete har alla eleverna lärt sig bokstävernas namn och hur de låter och har nu bara bokstavsformandet kvar. Detta gör att vi kan arbeta intensivt med att lära oss forma alla bokstäver nu i början av tvåan.

När vi arbetat igenom hela alfabetet kommer vi att fortsätta med välskrivning för att öva upp elevernas handstil. Parallellt med det fortsätter vi att skriva mycket digitalt. Jag lär ut bokstäverna efter de grundformer de har. Erica Lövgren presenterar metoden i sin bok Med datorn som skrivverktyg (2009). Vi övade redan i ettan på grundformerna för att förbereda oss för att skriva bokstäverna.

 

Grundformerna är:

  • motsols cirklar – motsolar (c, a, å, ä, u, d, q, g, o, ö, e)
  • raka linjer – höga bokstäver (l, k, f, t)
  • medsols cirklar – raka medsolar (i, r, n, m, h, b, j, p)
  • diagonaler – diagonala bokstäver (x, v, w, y, z)
  • vågor – bokstaven s

De bokstäver vi inlett med är bokstäverna som hör till motsolarna. Innan vi började forma bokstäverna repeterade vi motsolsmönstret. Jag visade först mönstret på smartboarden där jag målade det. Eleverna fick sedan göra mönstret stort med armen i luften. Därefter gick jag igenom hur de ska hålla pennan innan de fick börja skriva mönstret. Vi har övat på att få ett fungerande penngrepp i både förskoleklass och årskurs ett när de ritat eller gjort andra övningar med pennor. Eleverna fick använda färgpennor till att skriva stora motsolar. De valde fem färger och skrev varje rad fem gånger, varje gång med olika färger. De skriva små motsolar med blyertspenna.Innan de fick börja skriva den första bokstaven, c, visade jag på smartboarden hur man skriver den. Eleverna fick sedan spåra bokstaven på smartboarden för att därefter spåra. den på sin iPad Efter det var det dags att få skriva c i skrivhäftet. Jag pratade innan om att man behöver öva mycket för att få det rätt. Första gången man försöker skriva en bokstav är det kanske inte så lätt precis som det är svårt första gången man försöker hoppa hopprep eller pricka basketkorgen men efter att man övat ett tag brukar man lära sig.Till sist fick de boken Handstilsloggen, som bygger på att man lär ut bokstäverna efter deras grundformer, där de fick skriva c det finaste de kunde. Läs mer om Handstilsloggen här. Prova en lektion ur Handstilsloggen här. Läs mer om Karins arbete i hennes blogg.