Välkommen in i Lindas klassrum

Gästbloggare: Linda Forssell Asp lärare i årskurs 6 på Främbyskolan i Falun

Första skoldagen efter påsklovet 2016 fick jag hoppa in i en ny klass, samma skola men med helt nya elever. Jag gick från årskurs 1 till 5 på en vecka. Klass 5 hade under flera år haft många lärarbyten och jag blev deras 4e lärare det läsåret. Klassen var en stor och trygg grupp men jag lade märke till att klassen inte kände sig hemma i sitt eget klassrum. Jag bestämde mig för att skapa ett klassrum som jag hoppades skulle ge än mer trygghet och därmed öka elevernas lust att lära

Tydliga mål kring undervisningen

Som så ofta med grupper som byter lärare ofta visade det sig att det fanns en del kunskapsluckor. Eleverna var artiga och trevliga men flamsiga. Få hade förstått varför de gick i skolan och några kunde inte förstå varför man skulle lära sig matematik och NO.

 

Klassen hade tur och fick väggarna ommålade från orange till vita. Med vita väggar blev det lugnare i rummet och jag kunde klä väggarna med viktiga mål och ledord. Att gå igenom mål med eleverna och diskutera kring varför vi lär oss olika delar inom olika ämnen blev viktiga. På väggarna gjorde jag ramar där jag kunde skriva in vad vi jobbade med just nu samt mål i de olika ämnena. Jag började också att sätta upp vimplar med positiva ord runt om i klassrummet.

 

Allt är uppmärkt och sorterat

Allt från färgpennor till extramaterial var uppmärkt och sorterat. Om eleverna behövde nytt jobb, om deras arbeten var rättade eller om de behövde extrajobb fanns allt tillgängligt och tydligt markerat. Dagens schema, viktiga begrepp, veckans viktiga information till eleverna fanns inrutat med textiltape på whiteboarden. Återkommande under dagarna pekade jag på material eller mål för att hela tiden tydliggöra för eleverna var de kunde hitta material, begrepp och mål. Klassen har nu blivit en årskurs 6. Vi har nått över förväntan när det gäller måluppfyllelse och eleverna är glada och nöjda och de förstår varför vi arbetar med de moment vi gör. De har blivit mycket medvetna om läroplanen och de har mycket bra förståelse för betygssystemet.

 

Min inspirationskälla

Mitt klassrum har inspirerats av många engelskspråkiga instagramkonton. Jag har hittat en webbsida som heter teacherspayteachers, den fungerar ungefär som lektion.se fast mycket av det material som finns där får man betala för. Facebookgruppen “Mitt lilla klassrum på nätet” har också bidragit med mycket inspiration då där finns många kreativa lärare att bolla ideer och byta material med. Att ha en tydlig struktur i klassrummet och att ha välsorterat extramaterial har varit en stor framgångsfaktor i mitt klassrum.

För att dela med mig av hur jag byggt upp och hur jag jobbar i mitt klassrum har jag startat instagramkontot Lindas.klassrum, kom gärna och hälsa på och berätta om ditt lärarkonto. Jag vill alltid fortsätta inspireras.