Hyacinter, lussebullar, kanel, glögg, nejlikor, lack...mmm luktar gott! Mycket som förknippas med julen sprider ljuvliga dofter.

För flera år sedan var jag med min klass på en utställning som hette just "Julens dofter", där vi fick sniffa och lukta på en mängd olika dofter som har med julen att göra. Vi fick också lära oss mer om faktan och historien bakom varje doft. Saffran - den mest dyrbara av alla kryddor kommer från saffrankrokusen. Det krävs att upp till 150 000 krokusar plockas och rensas för hand för att man ska få ihop till ett kilo saffran. Lussebullarna är nog saffranets mesta användningsområde - men saffran gör sig väl även i annan matlagning. Kanel - är barken från kanelträd, som skalas av, torkar och sedan mals ner till pulver.Kanelen är en av de äldsta kryddorna, använt redan före Kristus. Nejlikor - även kryddnejlikan kommer från ett träd. Blomknopparna, som vi använder torkade, blir gulrosa och doftande blommor. Varför inte göra en egen utställning om julens dofter tillsammans med dina elever. Samla olika kryddor i små glasburkar och skriv faktablad att sätta upp. Kanske blir det en utställning som kan aktivera föräldrar och andra besökare till julavslutningen?? Eller ta en stund för dig själv där du sätter dig ner och njuter av julens dofter och av det snart är dags för en välförtjänt julledighet! Kanske en väldoftande fisksoppa passar bra att njuta lite av, som omväxling till diverse julmat? En fortsatt skön vecka önskar jag er alla!