Allt fler lärarröster höjs - ta engelskämnet på allvar, redan från årskurs 1!

Barn som vill lära sig mer engelska

Gästbloggare Sofia Panagiotidou, lärare i Utsäljeskolan, Huddinge.

Engelska är också viktigt, vi måste göra det på riktigt!

Rim och ramsor räcker inte längre, engelska måste bli ett ämne som räknas i svenska skolor menar Sofia Panagiotidou och får medhåll från både kolleger och språkforskare.

Engelska är ett ämne som dras med ett besvärligt moment 22. Bristen på kunskapskrav i Läroplan för grundskolan från 2011 har gjort det till ett eftersatt ämne som får väldigt lite tid i timplanen. Det finns för få lärare med behörighet och kvaliteten på undervisningen blir lidande. Pengar satsas inte och läromedel väljs bort. Det påverkar också elevernas språkliga självförtroende negativt, i en ålder när de är som mest kunskapstörstande, får de bara nosa på ett ämne som sedan ändå räknas som ett av de viktigare.

Så här säger en kollega, Sofia Hession, en lärarkollega i årskurs 2 på Sigfridsborgsskolan, Älta:

– Engelskan är ständigt närvarande i elevernas vardag. Det är det ämne som de kommer till skolan med allra mest egen motivation att lära sig, helt gratis! Det är rent ut sagt nonchalant att inte ta till vara på det på ett seriöst, strukturerat och stimulerande sätt – som man gör med alla andra ämnen i skolan!


Språk sätter sig kroppen

Gun Lundberg, universitetslektor med inriktning på engelska vid institutionen för språkstudier på Umeå universitet och författare till bland annat ”De första årens engelska”, säger så här: ”Den viktigaste fördelen med tidig språkstart är att barn verkligen vill och vågar lära sig, något som inte blir lika självklart med stigande ålder. Yngre barn har ett oproblematiskt förhållningssätt till språk och lär med alla sinnen. Resultatet blir att språket ”sätter sig i hela kroppen”. När lärandet ges möjlighet att utgå från barnens lust, intresse och rörelsebehov så grundläggs det språkliga självförtroendet för att sedan utvecklas vidare genom hela livet.”

Lyft eleverna och höj ribban

Hur ska engelska i årskurs 1 se ut då? Ja, det räcker inte att färglägga stora glassar eller att titta på Youtube-klipp som du har letat fram. Eleverna måste få hugga i och jobba för att lära. De måste få vara aktiva och använda språket och de måste ha någon som tror på att de kan. Annars kan nivån på undervisningen i årskurs 4 komma som en chock för eleverna. Eller som en mellanstadielärare uttryckte det: Denise Rose, lärare i årskurs 4 på Björknässkolan, Nacka ger sin bild av det: – Vissa elever gråter nästan när de ska skriva på engelska, i början av årskurs 4. De är så rädda för att göra fel. För att inte tala om paniken som utbryter när vi gör en hörövning för första gången! Jag tror man hade vunnit mycket på att starta med dessa bitar i engelskan tidigare. Får man känna sig lite bekväm och lite bra när man är yngre, så går utvecklingen jättefort sedan.

Dags att gå vidare

För att ta nästa steg och ge våra elever en bättre start på sin språkinlärning gäller det att inte fastna i gamla ursäkter. När det gäller engelskundervisning i årskurs 1-3 finns det många sådana. Vissa hävdar att den förstör för svenskämnet och även att det gör det svårare för nyanlända att lära sig svenska. Det stämmer inte. Studier visar att språk hjälper språk – att det ökar medvetenheten och gör eleverna till bättre språkare överlag. Andra menar att barnen lär sig ändå, på fritiden. Vad skulle hända om vi behandlade alla skolämnen så?! Ytterligare någon säger att mellanstadielärare blir irriterade om eleverna kan för mycket när de kommer från årskurs 3, eftersom det stör planeringen i årskurs 4. Det kan ju bara inte stämma!

Skaffa en plan – och ett bra läromedel

Det finns så klart reservationer som hänger ihop med lärarnas eget självförtroende. Till dem som känner sig osäkra på sina egna engelskkunskaper eller sitt uttal säger jag bara: Ta det lugnt, ha en plan och ta hjälp av ett bra läromedel. Har du en struktur som förvaltar varje minut av engelskpasset kan du få ut oändligt mycket av ämnet. Men framförallt får du glädjen av att arbeta med vetgiriga elever och hjälpa dem att få en bra start på sitt språkliga självförtroende. Det är upp till dig! Kom igen, ge engelskan en rättvis chans! Coming soon! Vårt nya basläromedel i engelska.