Elektricitet - gör ett elspel!
Gästbloggare: mellanstadieläraren Emma som driver Instagramkontot Skolinspiration.
Elektricitet är ett otroligt spännande område att jobba med. Speciellt för eleverna själva. Det finns en enorm bredd på aktiviteter som kan genomföras och så länge material finns är det bara fantasin som sätter stopp.
När jag jobbar med elektricitet i min klass brukar jag börja fokusera på statisk elektricitet. När det sedan är dags att gå in på elektrisk ström brukar jag börja med att eleverna själva får agera en krets. På vanliga papper skriver jag ordet elektroner och knycklar ihop dem till bollar. Två elever får agera batteri. Den ena blir pluspolen och den andra minuspolen. Minuspolen håller just nu i alla pappersbollar. Exakt som i ett nytt batteri. Från den ena polen till den andra står nu resten av klassen i en ring, som en krets. En av eleverna håller en stor tecknad lampa och alla andra håller varandras händer. Eleverna få nu själva agera krets. Så länge kretsen är sluten så rör sig elektroner från minuspolen till pluspolen via lampan. Så fort kretsen är sluten och elektronerna vandrar lyser lampan. Direkt när någon av eleverna bryter kretsen genom att gå ur ringen stannar elektronerna och lampan slutar lysa. På det sättet får eleverna med hjälp av kroppen en förståelse för en elektrisk krets och en förkunskap för det som komma skall.
Gör ett elspel!
När eleverna har grunderna för elektriska kretsar och själva har fått göra riktiga kopplingar med lampor, motorer eller liknande kan eleverna få använda dessa kunskaper för att skapa något kreativt. En sådan kreativ sak är ett elspel. Elspel är spel som fungerar med hjälp av elektricitet och som ger eleverna möjlighet till att göra något större av sin elkunskap.
Vilket material behövs?
För att göra ett sådant spel behöver eleverna hårda papper. På detta papper hittar de själva på kreativa frågor. Det kan vara frågor kopplade till något speciellt ämne eller bara valfria frågor från fantasin. Frågor och svar skrivs på varsin sida av pappret. Men inte bredvid varandra. Till varje fråga och svar sätter man något metalliknande. I detta fall jungfruben. Sedan kopplar eleverna ihop rätt svar med rätt fråga på baksidan med hjälp av sladdar.
För att klasskompisar nu ska kunna spela de olika spelen behövs ett batteri kopplat med en lampa eller något larm som låter. Men istället för att de sluter kretsen så hålls sladdarna isär under spelets gång. Klasskompisarna läser frågorna och svaren. Sätter sedan ena änden av sladden på frågan och den andra på svaret. Har de rätt blir det en sluten krets och lampan lyser eller larmet låter. Där har de ett spel som ger dem direkt respons med hjälp av elektricitet.
Så låt eleverna använda sina kunskaper för mer än endast traditionella övningar eller vid skriftliga prov. Låt de få en djupare förståelse och genom den skapa något större. Låt spelandet börja!
Följ gärna Skolinspiration på Instagram!