En lärares inblick på ett läromedelsförlag

Tänk att man ska behöva åka till Majemaförlaget för att få till sitt första blogginlägg...

  anna-karin-holmgren   Jag som gästbloggar den här gången heter Anna-Karin Holmgren och har varit projektanställd här på Majemaförlaget under september och oktober månad. Jag hör annars hemma på Björknässkolan i Nacka där jag är klasslärare för den finaste tvåan i stan. ;)   Mitt uppdrag här på Majema har varit att fungera som en skrivresurs, att efter manus arbeta fram övningshäften i svenska och matematik för elever i årskurs två. Främst tänkt för elever som vill/behöver arbeta lite extra hemma tillsammans med sina föräldrar men som även är tänkt att fungera som ett kompletterande svenska och mattematerial i de lägre åldrarna i skolan.  

Min första reflektion jag gjorde när jag kom hit var hur annorlunda det här jobbet är jämfört med klasslärarjobbet.

På skolan är det alltid full fart och man är alltid lite på språng. Där gäller det att passa tider och alltid ha många barn och vuxna runtomkring sig. Första veckan här var det väldigt svårt med all tystnad och allt stillasittande vid skrivbordet och framför datorn. Det kändes förstås lyxigt med kafferast och lunch varje dag i vuxet sällskap. Men jag vande mig ganska snabbt och en regnig dag kändes det plötsligt väldigt lyxigt och bekvämt att sitta inne och kura och glädjas åt att inte behöva stressa ut på rastvakt.  

Det har minst sagt varit en spännande och lärorik tid att få kika in i redaktionsarbetet och få en liten inblick i hur mycket jobb det faktiskt är att producera och ge ut läromedel.

Att det är så många steg, från ax till färdig limpa, så många justeringar, korrekturläsningar, möten med illustratörer, grafiker och en massa mera som jag inte hann lära den här gången hade jag aldrig kunnat tänka mig. När vi gör egna böcker i min tvåa är det ju så mycket lättare. Mina elever måste vara bättre på det här än jag, för de har inte alls lika många frågor till mig som jag har haft till min redaktör.   Innan jag började här tänkte jag mest att Majema=den gula kalendern. Och nu de senaste åren samma gamla kalender men som numera även ges ut med en ny fin färg varje år. Och nu vet jag (men får förstås inte säga) om nästa års fina färger! Men nu har jag insett att Majema är så mycket mer, här finns fullt av härliga och tilltalande läromedel. Och fler är på gång...   Det har varit väldigt utvecklande att tänka om och tänka nytt. Att ställa om från att tänka:

- Var hittar jag det jag behöver som lärare? till - Vad behöver/vill läraren ha?

 

Kanske skulle vi skicka ut alla Sveriges lärare på lite sådan här fortbildning.

Läromedelsutbudet har jag förstått nu är så enormt mycket större än jag tidigare känt till. Nu när jag har avslutat mitt projekt på Majema flyttar jag tillbaka till skolan, alldeles full av inspiration och nya idéer som jag ska praktisera på mina gullungar där. Där är det förstås mycket på gång som ska färdigställas, avslutas och så är det ju det där med alla adventsamlingar, Lucia, julpysslet, utvecklingssamtalen, skriva omdömen och så lite rastvakt på det. Puh... jag har att göra ända fram till jul.   Tack för den lärorika tiden alla Majemisar! Hälsar Anna-Karin