Flexibel klassrumsmiljö!

Gästbloggare Martina Fridlund på Seminarieskolan, klass 5B, Raseborg, Finland

Efter sommarlovet 2016 skulle jag få en ny klass och ett nytt klassrum. Jag hade dessutom möjlighet att välja inredning till klassrummet. Jag hade läst en del om flexible classroom seating (flexibel klassrumsmiljö) och kände att det var något jag ville prova på. Jag är för aktivt lärande och att eleverna äger sitt eget lärande, vilket passar flexible classroom modellen utmärkt.

Möblerna beställdes och sommarlovet 2016 gick åt att leta efter inspiration bland bloggar, vloggar, videoklipp och bilder. Ja, allt jag kunde hitta om flexible seating. Jag ramlade över några riktigt bra videoklipp på You tube och naturligtvis hade Pinterest inspirerande bilder. När terminen väl drog igång var jag laddad och beredd för det nya.

I mitt klassrum har vi triangelformade bord. Det är väldigt smidigt, eftersom dessa går att rada på varandra och flytta runt i klassen till exempel vid grupparbete. Gymnastikbollar används både att sitta på och luta mot. Eleverna har också möjlighet att stå och jobba.

 

 

Sittsäcken är populär att jobba i. Främst när eleverna ska läsa eller jobba på sin iPad. Hälften av stolarna i klassen har hjul, vilket ger eleverna rörelsemöjlighet när de samarbetar.

 

 

Det händer ibland att det blir lite stökigt i klassrummet, då finns det hörselskydd för att stänga ute allt extra ljud. Stolen på bilden är en favorit. Eleverna får i tur och ordning sitta i den och läsa eller lyssna när läraren läser högt. För att flexibelt klassrum ska kunna fungera behövs det riktlinjer som eleverna måste följa.

 

 

I vårt klassrum har alla sin hemplats där de sitter för det mesta. Eleverna har sedan fri möjlighet att byta det dom sitter på (stolar) med varandra.

Ett flexibelt klassrum kräver en flexibel lärare

Nu har snart ett läsår gått och jag kommer absolut att fortsätta med flexible seating. Det känns som att jag varje vecka får en ny idé om något nytt jag vill prova. Alla dagar är dock inte alla elever lika förtjusta med det flexibla sittarrangemangen, vilket jag självklart måste ta i beaktande. Så man kan säga att jag måste vara en flexibel lärare i mitt flexibla klassrum!

 

 

Följ oss gärna på instagram @frilundskan där jag använder #semimartinasklass för alla bilder tagna med klassen.