Praktisk matematik - ute!
Gästbloggare Nelly Bonner, Klasslärare åk 1 på Katarina södra
Några dagar innan skolstart packade jag med mig skolans nya matematikläromedel Mitt i prick matematik till landet. Helt nytt för mig var det inte, jag har tittat på det tidigare en del, men nu var det dags att på riktigt få fördjupa mina kunskaper om materialet.
Planen var att jag skulle utforma höstens grund för våra matematiklektioner. Grunden brukar bestå av att jag konkret skapar ett dokument där jag väljer formspråk och fyller det med bland annat egenskapade laborerande övningar, matteverktyg, lärandemål och stödstrukturer som sedan visas via vår interaktiva skrivtavla. Men den här gången blev inte som vanligt, jag skapade inget dokument den där helgen utan istället upptäckte jag att Majemas matematikläromedel redan har alla de delar jag brukar skapa. Förutom det vanliga med elevbok, lärarhandledning och kopieringsunderlag upptäckte jag en webb som var så mycket mer än jag kunnat önska. Här fanns en mattelåda fylld med relevanta matteverktyg, färdiga genomgångar och möjlighet att träna de aktuella lärandemålen med eleverna.
Att börja med ett nytt matematiskt område
Jag tänkte berätta för er hur vi gör när vi tar oss an ett nytt område med stöd av Mitt i prick. Självklart utgår jag från styrdokumenten och de förutsättningar och behov som finns i gruppen när jag planerar men förutom det har jag alltid några frågor som får forma våra lärandesituationer.
- Vad ska eleverna lära sig?
- Var är de nu och vilket är nästa steg?
- Hur ska de få möjlighet att lära sig?
Inför våra lektionspass plockar jag ut stödstrukturer som kan bidra till att synliggöra och hjälpa eleverna förstå vad det är vi lär oss. Här är ett exempel som kom upp på vår matematiktavla nyligen.
I lärarhandledningen finns det många förslag på hur vi kan inleda våra lektioner och precis som det föreslås börjar vi också med att ställa öppna frågor. Frågor som ger eleverna, oavsett kunskapsnivå, möjlighet att tänka till. Vi använder oss oftast av "No hands-up" och istället aktiveras alla alltid med hjälp av miniwhiteboards, tecken som symboliserar elevernas svar samt olika samtalsmodeller som t.ex. EPA (fundera Enskilt, samtal i Par, Alla berättar). Efter en stund där samtalet legat i fokus så börjar vi våra genomgångar via webben. Vi lär med hjälp av laborerande övningar, spel och lekar, där mycket är plockat från aktiviteterna i lärarhandledningen.
Efter den gemensamma stunden är det elevernas tid att enskilt eller i par fortsätta öva det vi lär, här övar eleverna färdighetsträning, automatisering och fortsatt begreppsbefästning. Ett exempel från min klass var när vi tränade likhetstecknets betydelse, alla i klassen tränar samma begrepp men utifrån sin nivå. En del tränar "lika med" med tal såsom 3 = 3 medans andra använder lika med när de räknar kubikroten ur 27 = 3.
Det finns så mycket mer att tipsa om och är du nyfiken är du välkommen att följa mitt lärarinstagram. Tack Majema för att ni har effektiviserat min planeringstid samt skapat goda förutsättningar för elevernas lärande med lysande elevböcker, lärarhandledning, kopieringsunderlag och webb. Ha en fin hösttermin alla läsare och lycka till med matematikundervisningen.
/ Nelly Bonner
Följ gärna mitt instagramkonto: @lararenellybonner