Gästblogg: Alva elev

Jag tänkte skriva lite om pluggande, nu när jag precis har blivit klar för dagen med min hemtenta i biologi. Jag har märkt att jag ofta stressar upp mig väldigt mycket över prov och läxor. När jag kommer hem från skolan så sätter jag mig direkt vid skrivbordet, ofta nästan med ångest över att jag har så mycket att göra, och tvingar mig själv att bara koncentrera mig på uppgiften, inte något annat, över huvud taget. Eller så sätter jag mig i protest vid facebook. I flera timmar. Med tiden har jag insett att det inte funkar riktigt. Om jag sitter där och pluggar och vägrar göra något annat händer flera saker, bland annat: 1. Jag blir snurrig och okoncentrerad när jag gör allt på en gång utan paus. 2. Jag stavar fel och skriver osammanhängande. 3. Jag får skuldkänslor. Bland annat för att jag känner att jag inte ens har tid att gå ut med hunden som sitter där och tittar på mig (fast jag kanske har tid egentligen, vilket resulterar i ännu mer skuldkänslor) Efteråt, när jag kanske inte ens är riktigt klar och ska äta middag, kan jag bli lite otrevlig att prata med, för det känns som att jag har slösat bort min tid, eller har mycket kvar och är irriterad på mig själv. Nu har jag pluggat biologi i nästan fyra timmar sammanlagt. Och det gick galant, det har faktiskt gått bra med pluggandet på senaste tiden, för jag gör på ett annat sätt: 1. Jag skriver upp vad jag behöver ta tag i, och om det är mycket delar jag upp det och skriver in i kalendern utefter datum på prov och inlämning, då känner jag att jag har kontroll över läget. 2. Jag tillåter mig själv att göra annat mellan uppgifterna och innan jag börjar, men jag tar tid. Exempel: För två timmar sedan satte jag timer på mobilen på 20 minuter, tog upp en bok och en filt och tillät mig inte att tänka på något annat än min bok. När man tar tid så behöver man inte oroa sig för att tappa bort sig och läsa i en hel timme, eller fippla med mobilen i en evighet, för att plötsligt inse att man har mer än halva arbetet kvar, utan då tillägnas den utsatta tiden till det man vill göra, fullt ut. 3. Jag tar det lugnt. Jag har pluggat hela den här tiden i sängen med te och clementin. Jag hoppas att alla elever använder sig av en metod som passar dem, eller snart kommer att hitta en. För seriöst, stenplugg till midnatt är extremt påfrestande.