Learn English - att som lärare författa ett basläromedel!

Gästbloggare: Sofia Panagiotidou, engelsklärare i Huddinge.

Hej alla kollegor!

Jag fick en fråga om jag ville vara med och författa ett helt nytt basläromedel i ämnet engelska förra hösten. Jag heter Sofia Panagiotidou engelsklärare sedan 20 år tillbaka och de som frågade var Majemaförlaget. Spännande var min första tanke. Sedan kom osäkerheten. Ska jag som är en vanlig lärare författa ett helt nytt läromedel? Kan jag det? Jag satte mig ner och tänkte. Vad behöver jag i min undervisning, vad behöver mina elever och slutligen hur kan de utvecklas optimalt men ändå behålla glädjen och motivationen för engelska ämnet som de faktiskt har?

        Att utveckla ett basläromedel i engelska för årskurs 1-3 Det jag visste säkert var att ett nytt läromedel på lågstadiet skulle innehålla övningar som utvecklade eleverna i förmågorna. Övningar som innehåller tala, lyssna, läsa, skriva och faktiskt lite grammatik. Övningar som ger eleverna tillfälle att träna och utveckla de förmågor som de senare faktiskt kommer att bli bedömda i.   Baserat på autentiska engelska barnböcker. Majema hade redan bestämt att detta läromedlet skulle vara baserat på riktiga engelska barnböcker. Vilken underbar idé! Riktiga, verkliga berättelser som barn i engelsktalande länder läser och inga påhittade texter som man krystat fram. Vårt jobb, min medförfattare Sofia Hession och jag , var att konstruera övningar runt dessa texter. Ett kapitel, en bok, ett tema(ord) och övningar. Läs och lyssna på texterna, svara på frågor om det du läst. Lyssna på talad engelska och visa din förståelse i olika övningar. Skriv nya ord och utveckla meningar med små men säkra steg. För oss var det även viktigt att få eleverna att kommunicera muntligt och det fick vi till genom korta dialoger. Eleverna får i böckerna chansen att lyssna, härma och lära sig fraser och vardagliga uttryck. Till detta kommer en underbar webb och en lärarhandledning där vi har lagt in ett stort antal kopieringsunderlag. Spar tid, mycket tid! Resultatet blev serien Learn English, ett arbete som jag personligen är mycket stolt över! Ett läromedel som främst kommer att utveckla mina elevers kunskaper men även, om jag får vara ärlig, kommer att bespara mig tid, mycket tid. För visst känner ni igen er? En enda lektion på 40 minuter kräver nästan 2 timmars förberedelser. Ett hopplock av övningar, texter, sånger och presentationer. Att bara öppna upp alla sidor man ska arbeta med på datorn tar minst 5 minuter... Allt detta slipper jag nu.   Det stora testet – vad ska min åk två tycka om Learn English? Jag har även fått chansen att prova läromedlet på min skola i årskurs 2. Nervöst! Eleverna är ju som ni vet snabba med sanningen. Är det något som de ogillar så berättar de det gärna och om jag ska vara ärlig var jag mest orolig för om eleverna skulle tycka att boken var lite för svår. Men min oro var obefogad. Våra elever har så många influenser från det engelska språket så de tyckte inte att det var svårt, utan gillade att man blev utmanad att både läsa, skriva, lyssna och prata på engelska. Mina elever har under en kort tid utvecklat sitt språk samtidigt som de har behållit sin glädje för ämnet. Elever har en hög motivation att lära sig engelska – ta vara på den! Jag anser efter mina 20 år i yrket att vi måste ta vara på våra elevers höga motivation till det engelska ämnet. Elever märker redan i tidig ålder att de har nytta av engelska språket och vi behöver egentligen aldrig prata om eller övertyga eleverna om varför man ska lära sig engelska. Eleverna har viljan och nu har vi äntligen verktyget till framgången!    
Learn English - ett basläromedel för åk 1-3
Learn English är ett efterlängtat, lättanvänt basläromedel i engelska som tar ämnet på allvar, redan från årskurs 1. Eleverna vill och kan – du som lärare behöver ett material som fungerar direkt.
  • Äkta engelska bilderböcker
  • Grundbok med temakapitel, tydlig struktur och varierade övningar
  • Webb med originalinspelade filmer, sånger, hörövningar, ordsnurra och både bilderböckerna och grundboken i digital version
  • Lärarhandledning med kopieringsunderlag – lektionsplanering, tips, lekar, spel med mera.
Beställ ditt provkapitel och få smakprov på lärarwebben här