Let´s talk English!

Gästbloggare Lotta Berge, mellanstadielärare med passion för engelska.

Hi - Hello!

Mitt namn är Lotta Berge. Jag är en ”engelskanörd”, kanske inte den bästa på engelska, men jag tycker att jag lyckas med mitt uppdrag – att lära ut engelska och få eleverna att känna att de lyckas! Jag jobbar i en liten by i Skåne, Södra Sandby, utanför Lund. Jag har i år både en sexa och en fyra. Gör ibland lite korta inhopp för att inspirera mina kollegor i de lägre årskurserna. Jag är också stolt författare till kopieringsunderlagen Tea-Time one och Tea Time two utgiven av Majemaförlaget. Klicka på böckerna för att bläddra i dem. Gillar du böckerna? I så fall hittar du bonusmaterialet till Tea Time one and twohär!

Här delar jag med mig av några idéer.

Jag har under många år provat mig fram på diverse olika sätt och nu pratar mina sexor så fantastiskt bra! En sak som jag tror mycket på är att prata ofta, korta stunder då och då. Det ger resultat! Det är inte särskilt svårt att med dagens läromedel lära elever att:

- läsa och översätta engelska texter
- lära sig glosor
- lära sig grammatik.

Det som är svårast är att få dem att vilja och våga PRATA engelska.

Jag har en övning som jag gjort i key-note/PP på datorn och kallar ”Talk …”. Strukturen är enkel att variera. Har du skapat en är det enkelt att skapa en till. Alla eleverna går runt och pratar med varandra, alla i mun på varandra. ”Alla pratar, ingen lyssnar” - är mottot Talk English med MajemaTalk exempel 2

”One Minute Talk”

Eleverna får sitta två och två och prata i en minut kring ett specifikt ämne var, varje fredag. De har en skrivbok där de kan anteckna, förbereda sig och göra tankekartor. Jag har samlat några av ämnena för ”One minute talk” i Tea Time one. Pratbubblor med text ur Tea time one, en engelskabok från Majema

"Interview with a stranger "

I övningen ”Interview with a stranger”, får eleverna låtsas vara en annan person utifrån ett personkort och intervjua varandra. Succé direkt i åk 5! Interview with a stranger, ur en engelskabok från Majema Interview with a stranger1En elev i taget fick intervjua den andra under två minuter. Det gick galant. Efter ett tag gick jag över till fyra minuter per person. Pluspoäng om intervjuaren ställde frågor utanför personkortets ram!

 

Spela spel!

Jag har under årens lopp tillverkat många spel som får eleverna att prata massor. Här är ett av dem ”Lets talk" Ladda ner spelplanen via länken nedan. Spelplan_Let´s_talk Reglerna är busenkla.En markör per person. Man spelar två och två. Du slår en tärning - och den rutan du hamnar på - det ämnet pratar du om i en halv till en minut. Röd ruta = stå över ett kast. Grön ruta = slå ett extra slag Jag hoppas att du vill prova någon av mina idéer. Vill du veta mer eller få lite stöd på vägen så maila mig gärna lotta.berge@gmail.com