Tagga en kompis - var med och tävla om att vinna en DOC- robot!

Skolavslutningarna är förbi och sommaren är i full gång …

Som jag skrev i förra bloggen så sker det förändringar nu till hösten i läroplanen för matematik, - spännande! En del pedagoger är redan igång med programmering, tack vare bra förutsättningar i de läromedel de använder eller med andra resurser såsom appar, webbsidor, analog programmering och robotar. För dig som inte kommit igång ännu kommer en del tips här!

Skolverkets webbkurs ”Om programmering” är en bra start för dig som känner dig osäker.

Anna-Karin Öhman, 1-3 lärare i Stocksundsskolan, tipsar om att köpa in Blue-Bot för att komma igång med programmering.

”Eleverna kan träna programmering på ett varierat sätt och du kan använda det i flera ämnen. Jag har köpt in mattor med bokstäver, en mattematta och en genomskinlig matta. Man kan ju med fördel även göra egna mattor.”

 

 

"Barnen tränar att få in algoritmerna på ett roligt och problemlösande sätt. Jag använder även Mitt i pricks lärarwebb som underlag till programmering.”
 

Även Anna-Karin Wahlqvist, 1- 3 lärare i Björknässkolan har jobbat med Mitt i pricks uppgifter kring programmeringssymbolerna.

Bild från Mitt i prick 3B:s lärarwebb

Bild från Mitt i prick 3B:s lärarwebb

Anna-Karin har även arbetat med analog programmering, där de först pratade om symbolerna och ”programmerade” eleverna att röra sig. Och när programmeringssymbolerna var inlärda gick de vidare.

”Vi gick in i Hour of Code och gjorde några övningar tillsammans och sen fick de fortsätta i egen takt.”

För er som ännu inte kommit igång med programmering skickar Anna-Karin Wahlqvist med ett tips: ”Det är nog en bra idé att börja med att diskutera i arbetslaget eller skolan och bestämma en progression för FK-3. Det känns viktigt att man har en plan för arbetet, annars blir det lätt lite jippo-betonat.”

 

Hur skulle du jobba med programmering om du hade tillgång till Mitt i pricks lärarwebb samt en robot?

För att vara med och tävla, behöver du gilla Majemaförlaget på Facebook, dela och skriva din motivering under tävlingsinlägget samt tagga en kollega/vän - så är ni båda med i tävlingen och har chans att vinna en Mitt i prick lärarwebb under 1 år samt roboten DOC. Tävla här .

 


/Fredrik Kennebäck, www.freken.se