Matnyttigt

Läste en debattartikel i DN idag om den fabriksproducerade maten, jag blir mörkrädd! Det måste verkligen bli en förändring! Låt t.ex, som det föreslås i artikeln, barnen i förskolan få vara delaktiga i matlagningen. Grunden till goda matvanor måste ju läggas i tidiga år. http://www.dn.se/debatt/fabriksmaten-ett-hot-mot-skolelevers-och-aldres-halsa-1.1150822 Det finns tack och lov eldsjälar som jobbar för att vi ska tänka till om maten vi stoppar i oss. Jag har bloggat om detta förut, "Allebarnsrätten" - HEJA! http://www.allebarnsratten.se/BF2E22A1-236B-45A7-B5F3-AC1525BECFC3.html Min favoritbloggare Christian http://christiansrecept.blogspot.com/ skriver också mycket tänkvärt om maten. Där får man även finfina recept och lite vacker musik. Bravo Christian! Ett lektionstips; Låt eleverna samla sina favoritrecept - t.ex i Majemas projektbok http://majema.se/laromedel/projektbocker?SID=2b5862a8cd74303e43f4bcaceabe60b8 Låt eleverna skriva in varandras recept, rita eller klistra in bilder. I slutet av projektet röstar klassen fram ett par recept (kanske en trerätters) som sedan tillagas tillsammans. Under projektets gång kan man få in massor; var kommer råvarorna ifrån, hur produceras de, vilka näringsämnen innehåller de, vad har de för inverkan på kroppen, vad kostar det att tillverka, hur mycket kostar det i affären, hur ska det förvaras, tillagas...Det går att hålla på en hel termin. Hmm - jag undrar vad vi ska ha till middag i kväll...