Min bok om ... ett bra komplement i en digital klassrumsmiljö.
Min bok om
är en serie som bara har vuxit i popularitet. Idéer kring vad en ny Min bok om
skulle handla om strömmade in på vår Facebooksida. Håll utkik här på bloggen, en topplista kommer att publiceras! Majemaförlaget har intervjuat internetgurun Anna Stam, som gör appar med ett tydligt pedagogiskt tänk och har arbetat med internet som arbetsplats de senaste 17 åren. Anna har svarat på frågor gällande hur hon tycker att serien Min bok om ... passar in i ett digitalt klassrum. [caption id="attachment_4259" align="alignleft" width="178"]
Anna Stam[/caption] På vilket sätt passar arbetsböcker som Min bok om.. in i en digital klassrumsmiljö? Jag tycker att det finns många kreativa möjligheter med läromedelsserien Min bok om... Här är ett tydligt exempel på då ett tryckt läromedel kan kombineras med att söka, samla och analysera information med hjälp av digitala verktyg. Det blir inte en fråga om huruvida man ska arbeta digitalt eller analogt, utan i kombination för att motivera och stimulera lärandet på ett intressant och utvecklande sätt. Till exempel kan man samla information, fakta och bilder från nätet som kan användas i boken. Man kan också använda digitala redskap så som att dokumentera sitt närområde med iPaden, intervjua människor på torget och spela in på mobilen för att sedan använda materialet till sin bok.
Har du några tips på webbplatser/verktyg som passar bra för att hitta information för åk F-6-elever på nätet? Förutom de uppenbara sökverktygen som Google, Bing och Wikipedia finns det ju en rad olika sajter att hitta information på nätet. Här kommer några favoriter:
Min bok om ... serien består av dessa titlar, vilken passar dig och din klass bäst just denna termin? 




Hoppas att ni blev inspirerade. Glöm inte att anmäla er till vårt nyhetsbrev för Prova-på-övningar och annat skoj! :)


http://www.ne.se/om/skola - Specifikt material för skolan. http://www.forskning.se/fordigiskolan/elever/ - Länkar för skolan, också olika teman. http://www.landguiden.se - Fakta om olika länder. http://www.lankskafferiet.org - Samlade länkar för skolan. http://www.ystad.se/skolvaskan -Samlade länkar för skolan. http://www.referensbiblioteket.se - Kategorier av länkar inom specifika ämnen. http://www.youtube.com - Videos och filmer. http://www.vimeo.com - Videos och filmer.
Ska man hjälpa eleverna att snäva av sökningen - bör man styra eleverna vid faktainsamling på nätet? Inte styra men vägleda och finnas tillgänglig. De yngre eleverna behöver ju av förklarliga skäl mer stöd och tips för sin sökning än de äldre barnen. Många elever i trean är förvånansvärt snabba på att söka och filtrera bort ointressant information på nätet. En pojke på 9 år berättade för mig att man SER vad som är på riktigt. Dvs. om det är en seriös sida eller inte. När det gäller faktainsamling är det också ett bra läge att samtala om källkritik och att uppmuntra elever att ha ett kritiskt förhållningssätt till den information de hittar. Skolverket har bra tips och fördjupning om det: http://www.skolverket.se/skolutveckling/itiskolan/kollakallan/kallkritik Vårt senaste tillskott i serien är Min bok om Närområdet. Boken hjälper verkligen dig som lärare att arbeta med flera av områdena i Samhällskunskap åk 1-3, utifrån Lgr 11, på ett för eleverna meningsfullt och engagerande sätt. Låt dina elever göra sin egen faktabok om sitt närområde med hjälp av en fysisk bok, en dator och såklart upptäcktsfärden i det egna området.






