Nobelfest i klassrummet
Gästbloggare: mellanstadieläraren Emma som driver Instagramkontot Skolinspiration.

Nobeldagen är en stor händelse runt om i hela världen där man inte belönar flest mål eller snabbast tid på 500 meter. Något som barn idag är vana att få pris för. Utan istället delas pris ut för kunskap. Kunskap och kreativitet belönas på ett storslaget sätt tack vare Alfred Nobel. Denna speciella dag skapar jag varje år en temavecka kring.
Ett tema där jag utifrån det som händer i samhället skapar kunskap i mitt klassrum. Upplägget kan se olika ut men att uppmärksamma Nobeldagen på något sätt tror jag är viktigt. Både för de yngre och äldre. Jag brukar någon vecka innan själva Nobeldagen börja med att prata om Alfred Nobel. Jag ger eleverna kunskap om vem han var och om hans historia. Allt detta för att eleverna ska få en grundkunskap och en förståelse för varför alla dessa priser finns och varför vi varje år firar denna speciella dag.
En lektion per priskategori
Efter att jag har gett klassen en grundkunskap är det dags att dela in dem i mindre grupper. Nu ska grupperna jobba med de olika priskategorierna. En lektion för varje priskategori där aktiviteterna är öppna och tillåter flera olika kreativa lösningar. Jag skapar själv aktiviteter inom alla priskategorier (fysik, kemi, medicin, litteratur, ekonomi och fred). Det ska vara aktiviteter som jag tycker passar den klass jag har och som är möjliga att genomföra utifrån miljö och material.

En aktivitet för litteraturpriset brukar vara att utifrån något tema, några bilder eller några
föremål skapa en berättelse. Antingen i grupp eller enskilt. Fredspriset kan vara att grupperna ska komma på någonting som kan göra sammanhållning på skolan bättre. Det kan vara ett förslag på en enskild aktivitet eller något mer långsiktigt. I fysik kan det vara någon utmanande aktivitet som att bygga en eldriven bil eller skapa en termos som håller värmen så bra som möjligt. Kemipriset kan vara att grupperna ska försöka sära på olika ämnen som blandats ihop med hjälp av olika metoder. Ekonomipriset kan vara något matematiskt som att skapa en fungerande budget för något speciellt syfte eller lösa matematiska problem. Allt handlar om att hitta någon uppgift som passar till kategorin och som fungerar till den grupp elever man har. Därefter jobbar grupperna aktivt med dessa olika uppgifter under veckan.

Vita dukar, kandelabrar och guldmedaljer!
Hela temat avslutas sedan på själva Nobeldagen med en Nobelfest. Klassen kommer uppklädda till skolan. Klassrummet är dukat och pyntat på ett högtidligt sätt. Vita dukar, kandelabrar och flaggor som visar att detta är en speciell dag.
Under Nobeldagen delar grupperna med sig av sina lösningar och lär av varandra. Grupperna går en tipspromenad med frågor om Alfred Nobel och allt annat kopplat till denna dag. Sedan avslutas dagen med en festlig Nobelmiddag, prisutdelning och självklart traditionell dans. Vid dagens slut går alla elever stolta hem med en medalj hängande runt halsen som ett pris för all den kunskap de har samlat på sig. Kunskap är värdefullt!
Så låt händelser runt om i samhället komma in i klassrummet på stora eller små sätt. Låt eleverna lära av det som finns där ute och utifrån den kunskapen skapa något kreativt.
Följ gärna Skolinspiration på Instagram!
Vi bjuder på en mall för diplom ur Lärarpraktikan vinter. I Lärarpraktikan vinter finns fler kopieringsunderlag samt fakta kring Nobel och firandet av Nobeldagen.