Önskedagar- metoden som ser till att alla barn blir sedda.

Gästbloggare Maria Treiberg på Förskolan Vittra Sjöstaden.

På avdelningen Hajarna på förskolan Vittra Sjöstaden jobbar man med önskedagar. På önskedagarna får barnen vara med och bestämma hur en dag på förskolan ska se ut. Förskolan har prisats av tidningen Bamse som utnämner medarbetarna på Hajarna till årets Bamsepedagoger 2014.

Att hinna se till alla barns intresse i en barngrupp är inte det enklaste. Barns inflytande är viktigt för att man lär sig förstå Demokrati och Värdet av sin egen röst. Barnet skapar respekt för sig själv, för andra och för sin miljö. Tillsammans skapar vi en gemenskap där glädje för andra och glädje för sig själv värderas lika högt. Det bästa som finns är att se glädjen och lusten i ett barn som får komma till sin rätt. Genom önskedagar får barnen lära sig att förstå varandras intressen. Det som förut kanske verkade tråkigt, blir spännande och det är ju lättare att leka om vi förstår varandra. Vi märkte mer och mer hur barnen accepterade varandra och vem man lekte med var inte lika viktigt längre utan nu valde man material och lek före vän, det var stort för oss.

En önskedag

På vår avdelning Hajarna byggde nästan alla pojkar ”Beyblades” av plus-plus, men det var ingen tjej som byggde. Till sin önskedag valde en av pojkarna att ha en "Beyblade-dag". På samlingen visade han hur man byggde en. Och alla ville prova, det blev full kreativitet och alla byggde sina egna Beyblades. Vi hade inte längre ett material som bara användes av ett kön utan vi hade ett material som skapade glädje och gemenskap. Syfte uppfyllt! Alla ska bli sedda och ALLA får vara unika!

Så här jobbar vi med önskedagarna

• Barnsamtal/barnobservationer, där vi låter barnen göra sin egen IUP, beroende på ålder. Vi observerar och dokumenterar genom en sk. Leklista. Vad leker och visar barnet intresse för? • Vi planerar aktiviteten tillsammans med barnet. • Vi bokar in oss på museum, teater eller ett galleri etc, som passar barnens intresse och försöker göra så mycket som möjligt gratis.

Våra bästa tips för dig som vill jobba med önskedagar

• Försök ha ett forskarfokus, släpp prestationen och häng med, barnen vet vad dom vill. • Låt barnen göra sin egen dokumentation, använd gärna läsplatta och appen ”Piccolage” som är ett text- och bildcollage som barnet kan göra själv. • Att varje önskedag startar med att önskedagsbarnet håller i samlingen och att dagen avslutas med en gemenskapslek. Arbetet med önskedagar blev så lyckat att man numera arbetar med metoden på hela förskolan och Maria åker runt och föreläser på andra förskolor så att ännu fler barn ska få uppleva sin egen önskedag! /Maria Treiberg, föreläsare och förskolepedagog