På skolbesök i Rwanda.

Gästbloggare Bibbi Hjalmarsson, lärare i Tyresö kommun. Elever på skola i Rwanda Torsdagen den 6 augusti besökte jag, tillsammans med en tolk, en skola i Rwanda. Skolan har drygt 1200 elever i åldrarna 3-15 år och ligger i den södra provinsen i Rwanda. De flesta eleverna hade sommarlov medan några av de äldre eleverna hade sin ordinarie skolgång. Trots att de yngre eleverna hade sommarlov var det ändå många av dem som ändå kom till skolan den här dagen, eftersom den kvinnliga rektorn på skolan hade informerat barnen om mitt besök och bett dem komma, Det hör till saken att en vit människa dessutom är ganska ovanligt i den här regionen. Jag berättade om mitt arbete och allt engagemang som folk visat inför mitt besök. Det blev ett mycket känslosamt möte och såväl rektorn som samtliga barn visade enorm uppskattning. Jag hade med mig från Sverige 4 proppfulla resväskor innehållande skolmaterial och lekmaterial. Dessutom köpte jag fotbollar, skriv- och räkneböcker i Kigali (Rwandas huvudstad) som jag också tog med mig till skolan. Alla elever fick bl a en egen penna, sudd och ballong. Innan jag överlämnade allt material visade rektorn mig skolans olika byggnader och klassrum. Hon uttryckte ett flertal gånger hur tacksam hon var och att allt skulle komma till användning och glädje för barnen. Läromedel  på skola i RwandaPrecis på samma sätt som det är i alla skolor i Rwanda har barnen skoluniformer. De hade olika skoluniformer beroende på ålder. När jag besökte en lektion fick jag också ett mycket positivt intryck. Det som slog mig var bl a den mycket fina och respektfulla kontakten som hela tiden var så tydlig mellan lärare och elever. Skola i Rwanda Jag hade också med mig godis, tuggummi och badbollar. Ni skulle ha sett barnens lycka när jag delade ut godiset! Vidare hade jag också fått en läsårskalender med vackra bilder från företaget Majema. Det som väckte stort intresse var framförallt vinterbilderna, eftersom det inte finns snö i Rwanda. Årskalender Hela året runt Sammanfattningsvis var det ett mycket lyckat och uppskattat skolbesök och jag är övertygad om att allt som jag hade med mig kommer till nytta. När jag åker till Rwanda nästa gång kommer jag att besöka Gisimba Memorial Center Orphanag i Kigali,som är ett hem för föräldralösa barn, och ge dem det material jag har kvar från den här insamlingen. Murabeho! (Hej då!) Bibbi