Så stressar du ner som lärare

”Du kan väl skriva några stressa-ner-tips i ditt blogginlägg, den här veckan” kom det från bloggchefen.

Vilken ironi, tänkte jag, att skriva om stress nu, under en av de stressigaste veckorna på hela året. Stressa ner? Sänka stressnivån? Jag är själv så stressad över saker som ska bli klara innan jul att jag inte kommer på någonting alls att skiva. Det är blankt! Till sist (efter två hela minuter!) tar jag hjälp av internet för att läsa vad andra har skrivit om avstressning, och förhoppningsvis kunna inspireras av det. Tyvärr måste jag ha gjort något fel i min sökning för det som kommer upp på datorskärmen är: Larmrapport om stressade lärare, Lärare mer stressade än någonsin, Den farliga stressen. Och jag hamnar på sidor som hamnar om sömn. Man blir mer stresstålig om man får sova bra. Ja! Då kan jag tipsa dig om att sova! Fast när? Och förresten: Stress är förödande för nattsömnen. Så, om man redan är stressad är det svårt att sova och då tål man stress sämre och sämre. Ja, det där vet du redan. Här kommer i alla fall mina tips för att sova bättre och stressa mindre (med tolkning), till dig som hinner skumma igenom denna sida, samtidigt som du väntar på bussen och stickar ett par julklappsvantar och ringer en förälder och rättar glosor och tänker ut vad du ska göra med eleven som du glömde skulle öppna klassadventskalendern igår och skriver en lista i huvudet på vad som ska handlas till lussefikat i ditt eget barns klass, där du är klassförälder.  

1. Se till att få så mycket dagsljus som möjligt, under den mörka årstiden.

= Skriv upp dig på ALLA rastvaktspass! Roffa åt dig! Först till kvarn, säger du bara!  

2. Undvik koffein på eftermiddag och kväll. Se till att dricka dagens sista kopp kaffe efter lunch.

= Efter lunch, det är ju redan kl. 10.35. Inget kaffe senare än så? Nä just det, bara socker. Haha, de säger inget om socker! Dammsug skåpen i personalrummet på torra drömmar, en strösselburk från 1987 med lite kvar i botten, en halvtom ketchupflaska och 8c’s kärleksmums, som de sålde till personalen härom veckan men glömde städa upp resterna av.  

3. Stanna upp och njut av stunden.

= Förlåt, svår att tolka.  

4. Varva ner på kvällen och gå och lägg dig i tid.

= Lägg bara datorn, elevernas böcker och papper, dina egna anteckningar från olika ställen samt läroplanen under huvudkudde, så RÄTTAR OCH SKRIVER ALLTING SIG SJÄLVT! Alltså den myten är SANN!   Om du hinner kan du titta på vår julkalender. Där finns kul uppgifter för sista veckorna innan jul. /Katta Hedensjö