Skapa läslust med den Stora läsardagen!

Gästbloggare Siv Fagervall, lärare i svenska och SO i åk 4-6, Sattajärvi skola i Tornedalen.

Elever har målat affischer av bokomslag på skolans dörrar.
De senaste åren har jag engagerat mig mycket i mina elevers läsvanor samt deras inställning till läsning och på min skola har vi, med gemensamma krafter, fått till ett mycket positivt läsklimat. I detta blogginlägg vill jag dela med mig av Stora läsardagen som är en mycket omtyckt och efterlängtad temadag bland eleverna på vår skola. En dag som helt tillägnas läsning och läsaktiviteter från förskoleklass till år 6.


Arbetet inför läsdagen påbörjas flera veckor innan, nu senast genom en uppgift i ämnena bild och svenska. Eleverna i år 4-6 delades in i grupper och fick dra en lapp med en litteraturgenre ex deckare, fantasy, osv. Därefter planerade varje grupp en stor illustration av en bok från sin genre som sedan skulle täcka och dekorera en av skolans dörrar. Tanken med detta var att eleverna under Stora läsardagen skulle få möjlighet att bokstavligt talat "kliva in i bokens värld" varje gång de öppnade en dörr. Våra elever tog sig an uppgiften med stort engagemang, alla ville få till något riktigt bra och resultatet blev mycket effektfullt!


Under Stora läsardagen tar de elever som vill med sig kudde, filt och ev något att ligga eller sitta på. Det ska vara en riktig mysdag med så mycket läsning som eleverna vill och orkar med. Alla gör det bekvämt för sig i sina egna klassrum och sedan blir det lugnt och tyst på hela skolan. En del läser själva och andra lyssnar ljudbok. För elever som tröttnar så finns ett förberett klassrum med ljudbok samt målarblad och bokmärken att färglägga.Även om Stora läsardagen är en ovanligt lugn skoldag så vill vi ändå få till en glad och festlig stämning ex i korridorerna. Eleverna hjälper till och dekorerar med färgglada vimplar, ballonger och det här året fanns även pyntade "lästräd". Grenar och kvistar fick bilda själva trädet och efter en lässtund skrev eller ritade eleverna sina lästankar på papperslappar som hängdes upp på grenarna och bildade "läslöv". Vi pedagoger förbereder också enkla tävlingar och kluringar ute i korridorerna. I år fanns utmaningen att para ihop olika ledtrådar med rätt bok. Vinnaren av tävlingen fick ett förstoringsglas som symboliserade lässtrategin "zooma in".Stora läsardagen avslutas alltid med tävlingen "Hur många sidor har skolans elever tillsammans läst under läsardagen?" Vi lärare håller lite koll på antal sidor/antal lyssnade minuter ljudbok per elev i respektive mentorsklass. Det här året var det en elev i år 1 som lyckades bäst med sin gissning! En enkel prisutdelningsceremoni avslutar dagen, de finaste priserna är givetvis böcker men sedan finns småpriser som ex reflexer och klistermärken så att alla får något litet med sig hem.

Förra läsåret fick en glimt av Stora läsardagen även finnas med och förgylla skolavslutningsdagen. Elevernas bokdörrar fotograferades och blev omgjorda till tjusiga bokmärken med sommarhälsningar. På skolavslutningen delades de ut med en liten påminnelse och hälsning om att eleverna gärna får kliva in i böckernas värld även under sommarlovet.

Om ni blev nyfikna på min svenskundervisning så är ni varmt välkomna att titta in till min egen blogg baralitesvenska.blogg.se

Jag önskar er alla ett riktigt fint läsår med många spännande läsupplevelser tillsammans mer Era elever!

Vänliga hälsningar Siv