Snart advent

"På fredag har jag och maken tagit ledigt, då ska vi åka och handla alla julklapparna." sa kompisen till mig i går kväll.

Först skrattade jag lite men sedan blev det som ett uppvaknande - tiden går ju så fort och det enda sättet att slippa stressa i sista stund är ju att börja i tid. För barnen däremot brukar förhållandet vara omvänt - de tycker att tiden går så långsamt fram till jul. Och just deras längtan är orsaken till att traditionen med att ha en adventskalender vuxit fram. På Wikipedia läser jag:

Adventskalenderns historia började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul.

För att förgylla tillvaron för dina elever i december kan du använda Stjärnkalendern som finns att ladda ner på Majemas hemsida. Låt varje barn vara med och göra egna stjärnor och egna uppgifter till kamraterna eller bestäm själv tema för årets kalender och gör uppgifterna så att de passar ett arbetsområde som du just nu håller på med.

Du kan låta dina elever

  • Skriva en önskesång eller en önskeramsa. För de äldre eleverna kanske det blir på engelska.
  •  
  • Ge förslag på olika lekar som ni kan leka tillsammans i klassen en stund varje dag.
  •  
  • Hitta på och skriva ner olika matte-gåtor som ni sedan löser tillsammans.
  •  
  • Lösa olika hemliga uppdrag som du har planerat och skrivit in i stjärnorna. Det kan vara allt från pepparkaksbak till julpyssel - sådant som du ändå planerat att göra de olika dagarna. Det kan också vara mer ämnesrelaterade uppgifter som olika roliga skrivuppgifter eller tekniska experiment.

  Själv har jag inte köpt en enda julklapp ännu- så nu gäller det väl att ta sig i kragen för att slippa stressa runt 22 december och kanske åtminstone börja fundera! En skön och stressfri vecka önska jag er alla!