The big five i förskolan
Gästbloggare Theres Åkerblom, legitimerad förskollärare på Ulriksdals förskola i Solna kommun.
Hösten 2011 kom jag i kontakt första gången med begreppet The Big Five. Efter en genomgång av Lgr 11 hade universitetslektor Göran Svanelid funnit fem förmågor i skolans kursplan vilka förekom mest frekvent och genomsyrade lärandet. Artikeln väckte många pedagogers nyfikenhet och så även min. Vad kunde dessa fem förmågor lära oss när det gällde förskolans verksamhet? Så efter att jag hade läst Göran Svanelids artikel Lägg krutet på The Big Five, började jag utforska om förmågorna även fanns i Lpfö, 2010 vilket de gjorde med små omskrivningar.
Det var en ögonöppnare för mig för äntligen kunde jag se den röda tråden genom det livslånga lärandet. Lärandet som börjar med ettåringens magiska kliv (eller krypande) in i förskolans värld för att sedan gå vidare in i förskoleklass och skolan och vidare ut i livet. Det är en spännande resa våra barn och elever är med om och en ynnest att själv får vara där som medforskare när vi tillsammans upptäcker världen.
Introducera begreppet The big five i förskolan
För att introducera barnen i The Big Five har vi lånat en saga, skriven av Camilla Alleqvist, som heter Kvällarna på savannen. Sagan har vi skapat i digital form i applikationen Puppet Pals som vi ser tillsammans. Efter det visar vi och berättar om vår läroplan, diskuterar och gör tankekartor med barnen kring begreppen och vad förmågorna betyder, när vi använder dem och vad/vilken de själva skulle behöva träna lite extra på. Här brukar vi konkret ta upp äpplen där vi jämför likheter och skillnader utifrån storlek, färg, smak, lukt, var de kommer ifrån, hur de har kommit till oss osv. För att göra förmågorna extra hanterbara och synliga för barnen och oss själva kopplade jag dem till en färg tillsammans med ett av de fem djuren på savannen som kallas för The Big Five och utifrån vilka förmågor de behöver använda sig utav/är deras styrka på savannen.
Matrisen är gjord av Therès Åkerblom och Linda Gustavsson.De fem förmågorna i förskolans värld
-
Begreppslig förmåga
(grön, noshörningen, samlare?på ord/begrepp) -
Kommunikationsförmåga
(gul, elefanten, flockdjur-behöver då kommunicera med andra) -
Metakognitiv förmåga
(blå, lejon, jägare- behöver reflektera, stanna upp och tänka) -
Analysförmåga
(rosa, leopard, jägare- analyserar vilken är den bästa metoden?) -
Procedurförmåga
eller förmåga att hantera information (lila, buffel, ger sig ut på vandringar och behöver då använda sig av/granska egen och andras kunskaper och information)
En konkret uppgift i förskolans arbete med förmågorna
En dag frågade vi barnen Vilka tårtor finns det? Tillsammans skrev vi upp alla tårtor barnen kunde komma på, allt ifrån prinsesstårta, Hello Kitty-tårta, glasstårta till smörgåstårta. Sedan diskuterade vi när äter vi tårta? Det var ju faktiskt inte bara på sin egen födelsedag utan även på andras, till jul/påsk, sommaravslutning och någon fick det på namnsdagen vilket krävde att vi fick stanna upp ett slag och prata om vad en namnsdag är.
Redskap
Efter det pratade vi om vilka redskap vi skulle behöva för att göra en tårta? Det blev en väldigt lång lista med skål, bunke, slev, visp, elvisp m.fl. Vi gick igenom dem, jämförde dem, likhet mellan skål-bunke, skillnad mellan visp, ballongvisp och elvisp. Alla var redskap vi behöver när vi ska göra en tårta, redskap som finns i köket. Vi gör ofta sådana här begreppskartor med barnen. Stannar upp, samtalar, synliggör begreppen.
Ingredienser
Sedan tog vi nästa begrepp som var ingredienser. Vi provade att säga ordet flera gånger. Hur lät det? Vilka bokstäver fanns i ordet? Nu tog vi fram legolådan och lät barnen bygga en egen valfri tårta av legobitarna. Sedan fick de berätta och beskriva vilka ingredienser de hade valt. Choklad, päron, jordgubb, lakrits, vanilj osv. Ännu en lång lista av smaker satte vi upp på väggen.
Yrken och konsekvenser
Vi började prata med barnen om vad en kock, kallskänka och bagare är, att de tillhör olika yrken. Barnen kom in på olika tv-program de hade sett bl.a Sveriges yngsta mästerkock, för nog kunde barn också laga mat och göra tårtor. Vi kom in på frågan (hypotes) vad som skulle kunna hända om vi åt tårta varje dag. Barnen tyckte det skulle vara gott men att de kunde få lika stor mage som farbrorn de hade sett ute på gården. Att man kunde få hål i tänderna och några tyckte faktiskt inte om grädde utan ville hellre äta glass.
Bearbeta och befästa kunskapen genom filmskapande
Nu var det dags för barnen att få göra en instruktionsfilm om hur man gjorde deras tårta, vi delade in dem i smågrupper där vi lät barnen rita en tårta (samarbete). Sedan fick de fota teckningarna, klippa ut sina tårtor i applikationen Puppet Pals, lägga in dem på valfri bakgrund, lägga till egna figurer, redskap etc och prata in sin berättelse/instruktion för hur man skulle kunna göra deras tårta. Barnen får sedan visa upp sina filmer för varandra vilket ofta ger en fantastisk reflektionsstund där vi tillsammans med barnen kopplar vårt lärande till The Big Five förmågorna. I gruppen hör vi kommentarer som: Nu har noshörningen lärt oss ett nytt svårt ord eller Det här var lite klurigt men så ska det vara för så gör leoparden och lejonet också, de tänker också mycket som vi gör
Mina tre bästa tips för att komma igång med The big five i förskolan är:
?synliggör förmågorna på väggen ?koppla arbetet tillsammans med läroplanens utvecklingsmål ?samtala och diskutera förmågorna tillsammans i arbetslaget och med barnen. Använd er av och skapa själva de stora frågorna Lycka till med att komma igång med The Big Five på er förskola också Önskar Theres Åkerblom, legitimerad förskollärare med särskilt utvecklingsuppdrag på Ulriksdals förskola, konsult hos Förskolearenan, föreläsare och medskribent i antologin Mediapedagogik på barnens villkor. Ni kan komma i kontakt med mig på www.paddagogen.se
Här bjuder Theres på en av sina övningar:
Kommer ni ihåg Fem myror är fler än fyra elefanter? Själv älskade jag Lattjo Lajban lådan och har fixat en stor hög med bilder som jag har laminerat i vykortsstorlek och lagt i en låda. Bilderna kan användas på hur många olika sätt som helst för att gå igång samtal och diskussioner där vi får träna på de olika förmågorna. Vi använder ofta korten till leken vem ska bort eller att barnen drar ett kort och beskriver det utan att säga ordet. Vi lägger även korten upp o ner och tar ett varsitt och hittar på egna sagor där orden ska förekomma. Läs hela Göran Svanelids artikel: Lägg krutet på the big five utgiven i nr 11, 2011 i Pedagogiska magasinet.