Världsvattendagen 22 mars

Världsvattendagen den 22 mars ger oss ett tillfälle att reflektera och uppskatta tillgång till vatten. För oss här i Sverige är det en självklarhet att det kommer rent vatten ur kranen, men hur skulle ditt liv se ut om du bodde i Amazonas djungler?

2010 kom Svenska kyrkan med sin omdebatterade reklamfilm om att fler än en miljon människor saknar tillgången till rent vatten. Missat filmen?! Se den här. "Varje år dör 1,8 miljoner barn helt i onödan av diarréer som skulle ha kunnat förebyggas med ett glas rent dricksvatten och en toalett. FN kallar situationen för "en tyst katastrof", säger Margareta Grape, Svenska kyrkans dåvarande utrikeschef i ett pressmeddelande från 2010.

Världsvattendagen har firats sedan 1993

Internationella Världsvattendagen hålls årligen den 22 mars för att fokusera på vikten av vatten och att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar. Första initiativet till en internationell dag att fira vatten, togs vid FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio år 1992. FN:s generalförsamling svarade genom att utse 22 mars 1993 till den första Världsvattendagen.

Vatten och hållbar utveckling

Varje år har Världsvattendagen ett tema för att lyfta en särskild vattenfråga. 2015 är temat för dagen vatten och hållbar utveckling.

Att bygga brunnar i Amazonas regnskog - inte det lättaste

Sedan 2006 har Majemaförlaget sponsrat organisationen Vatten åt alla, som hjälper personer i nöd med långsiktig tillgång till dricksvatten. Vi får löpande rapporter från organisationen Vatten åt alla och under åren har Majemas bidrag hjälpt många till rent dricksvatten och därmed ett friskare liv. Mikael Lorin är Sverigerepresentant för organisationen och han berättar om ett projekt i Amazonas 2006 där sju brunnar färdigställdes och gav ca 1800 människor tillgång till rent vatten i området kring Amazonas. Erene ligger vid en biflod i Peru. Den mynnar ut i den stora Amazonfloden några mil uppströms från Leticia. Byn är mycket isolerad och kan bara nås efter många timmars vandring. Under några månader är det dock högvatten och då kan man färdas med motorbåt genom skogen. Man bör då ha god lokalkännedom annars riskerar man långa irrfärder i djungeln. Trots sitt isolerade läge bor omkring 100 familjer i byn och det innebär omkring 650 personer. Här byggdes även en skola bekostad av barn från Töreboda. Här har fyra brunnar upprättats, varav Majemaförlaget bekostade en. Läs mer om projektet här. Under årens lopp har organisationen Vatten åt alla byggt många brunnar i bland annat Norra Thailand, Kenya och nu senast Uganda. Majema är stolta över att kunna bidra till en så viktig verksamhet.

Lektionstips inför Världsvattendagen

Dels tipsar vi om vår gästbloggare Mari Östermans härliga inspirationstips Teknik och vatten i åk 3. Läs mer här. Dels tipsar vi om organisationen Vatten åt allas material för åk 4-6 som handlar om om vattnets kretslopp, undersök sjövatten och experimentera med saltvatten, kranvatten och ett ägg. Dessa lektioner hittar du här.

Länkar om du vill läsa mer:

vattendag.org UN-water.org water4all.org