Att förstå bråk kräver god taluppfattning

Bråk är ett område inom skolmatematiken som vållar problem hos många elever, speciellt på mellanstadiet då förlängning och förkortning av bråk introduceras. Dessa operationer kräver nämligen god taluppfattning. Om eleverna till exempel ska förkorta bråket 24/36 får de höra att de ska dividera täljare och nämnare med 12. Detta ger ingen mening för det stora flertalet elever i klassen, eftersom de inte härleder 24 och 36 som produkter av 12. När den förståelsen saknas kommer arbetet med bråk framstå som en suspekt och svårbegriplig aktivitet.

Det väsentliga i bråkundervisningen är att eleverna förstår när de kan förkorta ett bråk och varför. I detta arbete är det viktigt att multiplikationstabellerna är automatiserade och att eleverna har förståelse för att de flesta tal kan delas upp, faktoriseras, som produkter av andra tal. De behöver även veta att den kommutativa lagen gäller inom multiplikation.

Talet 12 kan till exempel delas upp så här

I stället för att dividera täljare och nämnare med 12 kan eleverna dela upp talen 24 och 36 i faktorer. Sedan kvitteras gemensamma faktorer i täljare och nämnare ut till ettor. Kvar har vi de faktorer som inte är gemensamma, i detta fall 2/3.

När denna metod tillämpas blir det också tydligt att om täljare och nämnare saknar gemensamma faktorer, kan inte bråket förkortas. Inget hokus pokus, bara ren matematik och logik.

Linda Ahl, forskare i matematikdidaktik vid NCM, Göteborgs universitet