Att läsa är att resa
Mitt namn är Neha Bhasin och jag är klasslärare i en årkurs 3 på Herrestaskolan i Stockholm. Som lärare kan jag utmana mig själv och växa tillsammans med eleverna dagligen, samtidigt som jag får vara med och forma vårt framtida samhälle.

Förra året var jag och min årskurskollega först ut med Läsresan på vår skola. Efter ett testår på skolan, arbetar från och med i höst alla klasser åk 1–3 med Läsresan. Vi är så glada över att ha fattat beslutet att byta läromedel till Läsresan. ”Att läsa är att resa”, det är ett av mina favoritcitat; och att resa är just vad eleverna får göra genom Läsresans olika texter. Här får de resa genom tid och rum, samtidigt som de får möta olika texttyper och genrer.
Skapar trygghet
Med Läsresan får jag som lärare ett färdigt paket med en tydlig och detaljerad lärarhandledning att följa, men med stora möjligheter att ändå arbeta fritt. Med hjälp av lärarhandledningen kan jag enkelt lägga upp och planera för återkommande ramlektioner som eleverna känner igen. Igenkänningen i upplägget skapar en trygghet hos mina elever då de vet vad som väntar och på sikt även kan börja arbeta mer självgående när det passar.
Till varje kapitel i Läsresan finns en sammanfattande affisch som visar det eleverna kommer få möjlighet att lära sig. Affischen brukar vi ha uppsatt utanför klassrummet, men kan även delas med vårdnadshavarna.
Jag tycker om att varje kapitel i lärarhandledningen avslutas med en tipssida med ytterligare uppgifter som vi kan använda om vi vill arbeta vidare. Det kan vara allt ifrån en praktisk uppgift (till exempel en bilduppgift) till en givande skrivuppgift kopplat till kapitlet.
Efter att ha läst berättelsen ”En prick” i årskurs två fick eleverna arbeta med en bilduppgift som sammanföll med ”International Dot Day”, vilket var helt genialiskt. De här enkla, men ändå värdefulla idéerna i lärarhandledningen uppskattas mycket.
Nyfikenheten växer
Jag har valt att ha diktamen som ett stående inslag i min undervisning. Läromedlet tillhandahåller färdiga mallar som eleverna kan mängdträna stavning i, både hemma och i skolan. I lärarhandledningen finns även färdiga meningar som jag som lärare kan använda vid diktamen. Tidigare har jag själv fått komma på meningar till ord som eleverna skulle lära sig att stava. Jag ser att elevernas nyfikenhet till stavning växer och att de ofta frågar mig hur man stavar alla möjliga ord.
Ett tips är att låta eleverna öva på stavning i elevwebben, vilket de både uppskattar och tycker är kul. Att skicka hem elevinloggningen gör att eleverna även hemma kan arbeta med Läsresan på ett lustfyllt sätt utan att tänka på att de faktiskt arbetar. På elevwebben finns även många andra lärorika övningar där eleverna får repetera sina kunskaper. Om möjligheten finns är ett tips att avsätta en återkommande tid i schemat, på ca 20–30 minuter i veckan, där eleverna får ”leka fritt” med övningar till det aktuella kapitlet.
Neha Bhasin, Herrestaskolan