Att utveckla läsandet och skrivandet – en gemensam utmaning!

Våra elever har rätt till en god grund att stå på! Alla barn i skolstartsålder har rätt till en genomtänkt läs- och skrivundervisning. En undervisning där färdigheter övas, där mening och sammanhang skapas, där lärandet blir resultatet av allas delaktighet.

För läraren handlar det om att utifrån elevens redan påbörjade läs- och skrivutvecklingsprocess planera och genomföra undervisning som stödjer den vidare. Och att en undervisning i funktionella sammanhang blir till en glädjefylld utmaning – för såväl dig som lärare som för dina elever!

Att lära sig läsa och skriva är magiskt och i viss mån också arbetsamt!

När vi läser och skriver använder vi oss av bokstäver (grafem) men det räcker inte med att kunna bokstäverna eller att rabbla alfabetet. Det krävs mer. Barnet behöver förstå att vårt talade språk kan delas upp i språkljud (fonem). Och inte nog med det. Barnet ska också kunna ljuda samman fonemen till ord, och utveckla den ljudande avkodningen. Detta tar tid och kräver både undervisning och övning. Som lärare är det en ynnest att få vara med när en elev ”knäcker koden”. Du ser hur eleven klarar av att tolka bokstäverna på pappret och smälta ihop ljuden till sammanhängande ord. Eller när eleven lite trevande skriver bokstäver i rad och får till ett kort budskap.

Hur kan ”att läsa” definieras?

I den teoretiska modellen ”The Simple View of Reading” (Gough & Tunmer, 1986) förklaras läsning som en produkt av två grundläggande färdigheter, nämligen avkodning och språkförståelse. Följande formel: Läsning = Avkodning x Språkförståelse visar just på värdet av att såväl avkodning som språkförståelse behövs för att eleven ska kunna utveckla en god läsförmåga. Kort kan vi säga att avkodning är de tekniska aspekterna av läsning (bokstäver blir till ord) medan språkförståelse mer handlar om en språklig förståelse på såväl ord- som meningsnivå. 

Den ljudande avkodningen (phonics) är en grundläggande färdighet som stödjer och utvecklar förståelsen av hur bokstäver och ljud fungerar tillsammans. Varje bokstav (grafem) representeras av ett språkljud (fonem), exempelvis bokstav ”m” låter /m/. När eleven förstår grafem-fonem-kopplingen och klarar av att ljuda samman ljuden /m/ /o/ /s/ och läser ordet ”mos” så kan eleven själv avkoda nya ord. Denna nyvunna kunskap bidrar till att eleven upplever en självständighet och en ökad säkerhet i arbetet med läs och skriv. I en förlängning när eleven blir skickligare på att ljuda ut ord utvecklas också läs- och skrivflyt och förståelse. Ytterligare en väsentlig aspekt i sammanhanget är att en systematisk undervisning där ljudande avkodning utgör bas för läsinlärningen har visat sig vara särskilt effektiv för barn som har svårt med läsinlärningen.

En god högläsning gynnar alla

En god språkförståelse är en bra grund för framgångsrik läsning. Genom högläsning kan intresse för det skrivna språket väckas samtidigt som utvecklingen av elevers ordförråd främjas. De som ännu inte läser på egen hand får chans att fundera och reflektera över innehållet i texten. I högläsningsstunder ges unika möjligheter att på ett lustfyllt sätt väcka elevers nyfikenhet för och intresse av att lära nya ord och begrepp som utvecklar språkförståelsen och stärker den fortsatta läs- och skrivutvecklingen. Ordförrådets utveckling handlar både om att lära sig nya ord och samtidigt tillägna sig en fördjupad kunskap om de enskilda orden, dess betydelse och hur man använder dem.

En god läsare blir man genom att läsa mycket och regelbundet

För att stimulera eleverna till att läsa ofta är god tillgång på böcker samt en variation på texter med olika svårighetsgrad viktigt. Något annat som är av betydelse är lärarens återkoppling i form av samtal och resonemang om den lästa texten. För att bli en skicklig läsare krävs en kombination av god undervisning med fokus på avkodning och språkförståelse men också uthållighet och regelbundenhet. Ju mer eleverna läser, desto mer utvecklar de sin förmåga att förstå olika texter, tolka information och fånga nyanser i språket.

Delaktighet och gemenskap stärker möjligheten att lära av varandra

Texter som elever läser och skriver tillsammans kan bli betydelsefulla för alla genom att man både genomför och följer upp aktiviteten gemensamt. Genom att ha god variation på läs- och skrivaktiviteter utvecklas läs- och skrivförmågan på olika sätt. Du som lärare kan göra underverk! Gör en läs- och skrivresa med dina elever – upptäck bokstäver, språkljud, ord, meningar, text och bilder i ett ständigt pågående språkutvecklande arbete. Skapa en stimulerande miljö för dina elever med en läs- och skriv-undervisning som öppnar dörrar till kunnande, vetande, fantasi och kreativitet!

Katarina Herrlin, universitetslektor i didaktik, Linnéuniversitetet