Sommarbrev - tips om hur du skriver ett

Hur skriver man ett bra sommarbrev till sina elever? Det är nog många lärare som brottas med den frågan när skolavslutningen börjar närma sig. Det är en hektisk tid på året, och det kan kännas svårt att vara kreativ när det är så mycket som ska göras på kort tid. Istället för att sätta ihop en regelrätt mall för sommarbrevet från skolan, delar vi med oss av våra bästa tips så att du själv kan komponera ett brev som fungerar för just din klass.

Ett sommarbrev vill man ska vara informativt men samtidigt uppmuntrande och berömmande. Ofta vill vi delge en summering av året som gått, berätta kort om projekt som vi jobbat med. Vi ska här försöka ge dig tips och råd om hur du kan bygga upp ett innehållsrikt och peppande sommarbrev till dina elever.

Sommarbrev till eleverna

Det går att lägga upp sommarbrev till eleverna på många olika sätt. Ett bra sätt att samla inspiration innan du börjar skriva kan vara att fundera igenom följande punkter:

Vilka teman har ni jobbat med under året som gått?

Är det något särskilt ni fokuserat på i klassrummet som du kan knyta an till?

Vad kommer ni jobba med i höst, efter sommarlovet?

Finns det något särskilt du vill att de funderar på under sommaren?

Vill du skicka med dem lite extra pepp eller råd?

Utifrån de exempel på sommarbrev vi tagit del av, på nätet och i skolan, har vi samlat några teman som kan vara fina att ta upp.

Exempel på teman att ta upp i ett sommarbrev från lärare:

  • Vikten av att våga begå misstag.
  • Att det viktiga inte är vad man kan eller inte, eftersom skolan är till för att lära sig det man INTE kan än.
  • Att alla är viktiga, olika och unika.
  • Att man alltid är välkommen och ska kunna vara trygg i klassen.
  • Hur många nya spännande saker vi ska lära oss i höst.
  • Hur mycket vi har lärt oss tillsammans under året som gått.

Sommarbrev brukar vara rätt korta, och det kan räcka att ta upp någon enstaka av punkterna ovan, önska eleverna ett fint sommarlov och skriva att du ser fram emot att träffa dem alla i höst igen. Du avgör vad som passar just dig och din klass bäst. Har du skrivit ett sommarbrev du vill dela med andra lärare? Skriv ett mail till oss på Majema så kan vi lägga upp det här i vår blogg: info@majema.se. Tillsammans sprider vi kunskap och inspiration!

Webbinarier

Vill du få fortbildning och inspiration, ta del av få konkreta tips och övningar som du kan testa i klassrummet redan nästa dag eller fördjupa dig i något av våra läromedel? Läs mer om och anmäl dig till våra kostnadsfria webbinarier.

Läs mer om webbinarier