Muntliga övningar i engelska

Engelska språket blir allt mer utbrett för varje år och att kunna prata engelska blir allt mer ett måste för att ta sig fram i livet. För att bli kunna tala ett språk flytande så behöver språket talas mycket, övas muntligt. Få dina elever att våga träna engelskt uttal med våra roliga klassrumsövningar. Välkommen till Majema!

Engelska är världens mest spridda språk, och till den som behärskar engelskan öppnas möjligheten att kunna göra sig förstådd och ta del av kulturer långt utanför Sveriges gränser. Idag lägger svensk skola stor tonvikt på engelskundervisningen. Eleverna lär sig skriva, läsa, lyssna och tala.Beträffande den muntliga delen av engelskan är det många elever som hämmas av prestationsångest. Vi på Majema vill därför tipsa om utvecklande, men lättsamma muntliga övningar, som stärker elevernas självförtroende och förhoppningsvis leder till att avdramatisera muntliga aktiviteter i skolan. Här kommer lite tips till dig som är lärare eller förälder.

Learn English

Learn English är ett basläromedel i engelska för åk 1-6. I läromedlet utgår undervisningen till stor del från skönlitterära texter med äkta och autentisk engelska, vilket berikar elevernas lärande av det engelska språket.

Läs mer om Learn English

Muntliga övningar engelska

Det skiljer sig något att träna upp muntlig förmåga i engelska jämfört med att läsa eller skriva. I muntliga sammanhang finns inte tillgång till ordbok eller betänketid i samma utsträckning och många elever tycker att det är jobbigt att inte hitta ord som de i stunden söker. I den här typen av situationer kommer klasskamraterna väl till pass, genom att beskriva ordet kan eleven få fram sitt budskap ändå och möjligheten finns att en klasskamrat kommer flika in det saknade ordet i den fortsatta dialogen. 

Vår serie Learn English bjuder på massvis med bra övningar, likaså vår serie Tea Time innehåller flertalet roliga och uppmuntrande muntliga övningar i engelska.

Guess the word

Lärarpraktikan Tea Time – one, sida 62–63.

Övningen "Guess the word" brukar uppskattas av eleverna och är en rolig övning på temat att beskriva ord. 

Gör så här:

  • Skriv ut frågekort. 
  • Dela upp eleverna i par eller lag.
  • Lägg frågekorten med baksidan uppåt och låt eleverna turas om att dra ett kort.
  • Låt eleven beskriva kortet så att kompisarna kan lista ut vilket ord det är. 

Gester och miner är naturligtvis tillåtna och det är även okej för eleven att säga pass och försöka igen med ett nytt kort. 

Uttal engelska

Ju mer vi talar och hör engelska, desto tryggare blir vi och desto bättre uttal får vi. Prata så mycket engelska som möjligt under lektionerna. Uppmuntra även eleverna och föräldrarna att tala engelska hemma, kanske vid middagsbordet eller under bilresan. Börja i det enkla med att tala om exempelvis färger på maten och avancera allt efter att barnets engelska utvecklas. I Lärarpraktikan Tea Time – two på sida 94–95 finns övningen Interview a Stranger. Intervjufrågorna kan eleverna använda i både klassrum och hemma. Allt för att prata mer engelska till vardags!

Träna gärna uttal med hjälp av sånger. De flesta barn gillar musik. Lyssna tillsammans på populära engelska låtar för att sedan använda till olika övningar. Skriv t.ex. ut låttexter, spela en refräng eller en vers i och låt eleverna läsa den högt och diskutera vad den handlar om. 

Lärarpraktikan Tea time - one Ladda ner
Lärarpraktikan Tea time - one Ladda ner
Lärarpraktikan Tea time - two Ladda ner
Lärarpraktikan Tea time - two Ladda ner

Muntliga redovisningar engelska

Som tidigare nämnts är det många elever som tycker att det är obehagligt med muntliga redovisningar i engelska. Därför är det viktigt att eleverna känner sig trygga med varandra och övar mycket muntlig engelska under lektionen. 

Vi vill därför avslutningsvis tipsa om tre stycken muntliga redovisningsmetoder i engelska som kan anpassas efter elevens kunskaper och ålder.

  • Intervjua varandra.
  • Låt eleven välja ut en förebild. Det kan vara en kändis, en familjemedlem eller en kompis. Låt eleven ta reda på information om personen och presentera sina resultat i mindre grupper. 
  • Diskutera ett ämne. Låt eleverna dra ett kort med ett ämne. Ämnet kan exempelvis vara sport. Skriv gärna in ungefär tre exempel på vad man kan prata om angående ämnet. "Sports on TV, Favorite sports in PE-class, eller Sports I'd like to try (om kortet inte passar kan eleverna byta). 

Hoppas att ni tyckte om våra tips! Maila gärna oss om ni har frågor eller om ni har testat materialet och vill dela med er av era erfarenheter. Vill du veta mer? Klicka dig in och läs mer om våra läromedel för engelska! Önskar ni tips på andra hjälpmedel så har vi även artiklar om till exempel läsförståelse, mattekluringar och annat skoj där inspiration kan behövas. Varmt välkommen att inspireras hos oss på Majema!

Webbinarier

Vill du få fortbildning och inspiration, ta del av få konkreta tips och övningar som du kan testa i klassrummet redan nästa dag eller fördjupa dig i något av våra läromedel? Läs mer om och anmäl dig till våra kostnadsfria webbinarier.

Läs mer om webbinarier