Julmatte - lättsamt och roligt lärande

Rolig julmatte i klassrummet gör lärande lättsamt och kul. Att plocka upp teman som julen i den ordinarie undervisningen gör allt lite mer spännande. Vad sägs om att till exempel ha en mattekalender med luckorna 1–24 som du och eleverna skapat ihop! Välkommen till Majema!

När höstterminen börjar lida mot sitt slut och eleverna snart ska få packa ihop sina skolväskor för sista gången det här året, kan det vara kul att väva in julen i undervisningen. Här kommer våra förslag på rolig julmatte.

Lärarpraktikan

Julmatte

Julmatte-spel

 Spel och lekar passar för både stora och små barn och så länge lekarna anpassas efter kunskapsnivån i klassen är dessa övningar lika mycket julmatte för förskolan som julmatte för åk 1–3 eller åk 4–6. 

  • Para ihop, rita och spela tärning.

Lärarpraktikan kopieringsunderlag Vinter är ett bra tips för rolig julmatte. Här finns övningar inom svenska, engelska och matematik. Är det julmatematik du är på jakt efter rekommenderar vi sidorna 26–32, där finns det roliga kluringar, men även en spelplan för ett tärningsspel kopplat till vintern, med roliga uppdrag i kopieringsunderlaget!

Julmatte-lekar

  • Matte-vanten. 

Kopiera en vante till varje elev, kopieringsunderlag finns i Lärarpraktikan kopieringsunderlag Vinter, på sida 24Skriv därefter in olika mattetal eller kluringar i varje vante, förslagsvis 1–6 stycken och låt eleverna lösa mattetalen och addera alla svar i vanten. När de är klara ska de hitta sin andra vante (en elev med samma summa i vanten). När de har hittat sin kamrat kan de tillsammans färglägga och pynta vantarna för att presentera lösningen för kamraterna. En härlig bonus är de fina julvantarna som ni kan pynta upp klassrumsväggarna med! 

  • Hemliga lådan

 Eleverna kliver in i klassrummet och mitt på katedern finns en låda övertäckt med ett skynke. Det skapas en nyfikenhet bland kamraterna när de upptäcker lådan och de börjar på en gång att diskutera vad som ska ske den närmaste lektionstiden. 

Hemliga lådan är en klassövning som finns i boken Praktisk matematik - med språket som bas, kapitel 2. Former och mönster. Övningen går ut på att låta eleven sticka in en hand i varje ände av lådan och känna på ett av föremålen. Eleven beskriver föremålet, med hjälp av geometriska begrepp, för sina kamrater. 

De vanligaste föremålen som tidigare har använts i den här övningen är miniräknare, sudd, linjal, eller burklock, men nu till julen föreslår vi att hemligheterna i lådan är julrelaterade! Denna julmatte-lek ger eleverna mycket språkträning och förståelse för former och mönster. Eleverna kan turas om att ansvara för vilka föremål som ska ligga i lådan, eller så tar du som är lärare kommandot och låter eleverna gissa den geometriska figuren, föremålet och/eller antalet själva, eller i lag. Vi tipsar om apelsin med nejlika (klot), julkula/hänge (klot, cirkel, rektangel), julklapp (rätblock), tomteluva (triangel, kon), ljus (cylinder), luciaband (rektangel). 

Mattekalender

 Ett sista tips är att ha en adventskalender kopplad till matematik. Det är många elever som räknar dagarna till lovet, lägg därför in roliga kluringar, uppgifter eller övrig julmatematik i kalendern, och låt eleverna lösa dessa under lektionerna. 

Lärarpraktikan vinter Ladda ner

Hoppas att ni gillade våra julmatte-förslag. Från oss alla på Majema, till er alla, önskar vi en riktigt god jul!