Tallinje - hur tal förhåller sig till varandra
En tallinje används för att visa hur olika tal förhåller sig till varandra. När vi ritar en tallinje delar vi en rät linje i lika stora delar och numrerar delarna. Man säger att man graderar linjen. Med en tallinje kan eleverna få bättre taluppfattning och lättare se differensen mellan olika tal. En tallinje som alla elever har tillgång till är en linjal, ett bra redskap för att introducera tallinjen. Välkommen till Majema!
Den enklaste tallinjen att börja med för eleverna är en tallinje som börjar vid 0 och som visar heltal. När man ritar en tallinje är det viktigt med jämna avstånd mellan markeringarna. Eleverna behöver träna mycket på att läsa av tallinjer, och förstå att det inte behöver vara 1 mellan markeringarna på linjen, det kan till exempel vara 2, 5, 10 eller kanske 1,5 mellan varje steg. Tallinjen kan ganska snart användas för att även visa negativa tal.
Mitt i Prick
Mitt i prick är ett heltäckande basläromedel i matematik där eleverna får möta matematikens värld och dess olika begrepp på ett genomtänkt och utvecklande sätt redan i förskoleklass.
Tallinje
Tallinjer finns i vardagen utan att vi tänker på det och används till mätningar av olika slag. Det kan till exempel vara i form av en saftkanna med en utsatt lodrät tallinje som märker ut volymen i deciliter, eller en badtermometer med gradantal. Tallinjer kan hjälpa eleverna att få förståelse för negativa och positiva tal. Tidslinjer är tallinjer där markeringarna står för årtal eller tidsperioder.
Vad är en tallinje?
En tallinje är en visuell bild av tal som är anordnade linjärt. Tallinjen används för att illustrera talens relativa positioner och avståndet mellan dem. Talens värde ökar till höger och minskar till vänster på tallinjen. På en lodrät linje ökar de uppåt och minskar nedåt. Att talens värde ökar till höger och att tallinjen fortsätter markeras med en pil. Markeringarna som visar enheter på tallinjen har jämna intervall och avstånden måste vara konstanta. Detta avstånd kallas ofta för enhetslängd. Avståndet för 1 hel är alltid detsamma som avståndet från 0 till 1. Sedan kan markeringar finnas mellan heltalen, till exempel är 0,5 på tallinjen punkten mellan 0 och 1. De negativa talen ligger till vänster om 0.
I vår serie Dagens matte får eleverna möjlighet att öva på flera olika typer av tallinjer. Dagens matte är ett lättanvänt material där eleverna i åk 1–3 kan repetera alla delar av matematiken. Så här är serien uppbyggd:
- En sida tar 5–10 minuter.
- Häftet räcker till 3 sidor/vecka under läsåret.
- Välj om ni vill riva ut sidorna eller jobba i häftet.
- Du som lärare får en överblick över elevernas kunskaper och möjlighet till uppföljning.
Dagens matte 1 har på sidan 30 två tallinjer med talen 1–12 där eleverna ska sätta ut de tal som saknas.
Dagens matte 2 erbjuder på sidan 24 repetition av tallinjer, där eleverna ska sätta ut de tal som saknas.
I Dagens matte 3 får eleverna på sidan 2 arbeta med tallinjer baserade på hundratal.
Räkna med tallinjen!
Tallinjen kan användas som ett redskap för att resonera om tal, till exempel genom att börja med en tom tallinje för att utveckla strategier för addition och subtraktion, eller två korsade tallinjer för att utveckla tänkande om multiplikation. Hitta på roliga sätt att använda linjalen för olika uppgifter på temat tallinjer och använd med fördel våra böcker från serien Dagens matte för repetition och uppföljning. Väl mött hos oss på Majema!
Vill du få fortbildning och inspiration, ta del av få konkreta tips och övningar som du kan testa i klassrummet redan nästa dag eller fördjupa dig i något av våra läromedel? Läs mer om och anmäl dig till våra kostnadsfria webbinarier.