Läsförståelse – textstrukturer
Textstrukturen är textens innehåll och form. Strukturen styrs av vilken genre texten tillhör och omfattar styckeindelning, disposition och rubriker.
Kunskap om textstrukturer bygger på:
- Att kunna skilja på olika textgenrer.
- Textens inre struktur när det gäller språk, ordval, meningsbyggnad och styckeindelning.
- Textens syfte och budskap.
Kunskap om de olika strukturerna ger läsaren vägledning i hur texten ska läsas och tolkas och vilka slutsatser som kan dras. Med träning i läsförståelse kan eleverna öva upp förmågan att förstå textens syfte och budskap.
Skönlitterära texter, för yngre barn till exempel sagor, har olika strukturer beroende på hur författaren bygger upp sin text. En saga och en kärleksroman har till exempel inte samma uppbyggnad. De flesta skönlitterära texter för barn har en berättelsestruktur, ett berättelseschema. I tidig ålder känner barn igen en berättelses uppbyggnad i form av början, presentation av huvudpersoner och miljö samt några händelser följt av en upplösning, ett så kallat slut.
En vanlig berättelse har ofta denna struktur:
- En ram presenteras.
- Huvudpersoner och bifigurer presenteras.
- Ett problem uppstår.
- En eller flera händelser inträffar.
- Ett mål beskrivs, ”någonstans vi är på väg”.
- En upplösning, ett slut.
Självklart kan ordningen på dessa variera, ibland presenteras ett problem först, men delarna är ofta desamma.
Sagor och fabler slutar ofta med en sensmoral, något som inte alltid är uppenbart för barnen. Ett bra alternativ kan vara att du som lärare läser en saga högt för klassen så att ni sedan tillsammans kan ha en diskussion kring elevernas olika tolkningar.
Faktatexter har oftast ett annat språk än skönlitteratur, de kan innehålla ord och uttryck som inte är kända för läsaren. Texterna är ofta mer formella och uppbyggda med tydliga rubriker och styckeindelningar, samt underrubriker och bilder. Innehåll och mängd av fakta väljs ut efter vilken målgrupp texten vänder sig till. Rubrikerna signalerar vad som är viktigt i texten och bra att minnas för att kunna sammanfatta texten.
En faktatext kan innehålla:
- instruktioner, till exempel bruksanvisning
- beskrivningar och förklaringar
- information och redogörelser, till exempel rapporter
- diskuterande och argumenterande texter.
Digitala texter kan vara uppbyggda på samma sätt som skrivna/tryckta texter men presenteras ofta lite annorlunda. Digitala texter kan vara:
- rika på illustrationer av olika slag, ha rörliga bilder, musik m.m.
- hypertextuella, ha länkar till andra texter
- interaktiva, där läsaren själv kan välja olika funktioner för texten, såsom storlek, uppläsning m.m.
Digitala texter kräver alltså lite mer av läsaren, som behöver kunna navigera på nätet, tolka alla intryck i form av bilder och videos samt tänka kritiskt och värdera de olika källorna.
Genom att gå igenom de olika textstrukturerna med eleverna kan du som lärare ge eleverna förutsättningar att förstå och tolka de olika texterna. Om eleverna känner till textstrukturen kan de snabbare aktivera rätt bakgrundskunskap. Svaga läsare har ofta svårt att återberätta just för att de har svårt att plocka upp de ledtrådar som texten ska ge dem. Att gå igenom de olika strukturerna och låta eleverna möta en stor variation av texter kan utveckla läsförståelsen.