Adventspyssel

Lärare och föräldrar brukar vara eniga om att tiden i advent går väldigt fort. För barnen däremot brukar förhållandet vara omvänt - de tycker att tiden går så långsamt fram till jul. Och just deras längtan är orsaken till att traditionen med att ha en adventskalender vuxit fram. 

På Wikipedia läser jag:

Adventskalenderns historia började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul.

Samtliga kopieringsunderlag som refereras i denna text finns i Lärarpraktikan Vinter som du hittar här.


Pyssla en adventskalender

För att förgylla tillvaron för dina elever i december kan du använda Majemas adventskalender som finns att ladda ner längre ner på sidan. Det är en fin och rolig adventskalender att göra tillsammans i klassrummet, och som passar bra i skolan, för alla årskurser.

Låt varje barn vara med och göra egna luckor, där de får skriva en uppgift till kamraterna. Du kan också bestämma ett tema för årets kalender utifrån vad ni jobbar med i klassen, och gör uppgifterna så att de passar arbetsområdet.

Instruktioner

Skriv ut och kopiera 24 hjärtan (se längre ner på sidan), gärna på färgat papper. Låt eleverna klippa ut dem och skriva ett hemligt uppdrag, en mattegåta, en önskesång, en önskelek eller något annat som passar klassen.

Vik ihop breven och sätt upp dem på anslagstavlan eller lägg dem i en brevlåda. Låt sedan eleverna dra ett brev varje dag och tillsammans med klassen göra ett uppdrag.

Några exempel på uppdrag som eleverna kan få bidra med:

  • Skriva en önskesång eller en önskeramsa. För de högre årskurserna kanske det blir på engelska.
  • Ge förslag på olika lekar som ni kan leka tillsammans i klassen en stund varje dag.
  • Hitta på och skriva ner olika matte-gåtor som ni sedan löser tillsammans.
  • Lösa olika hemliga uppdrag som du har planerat och skrivit in i stjärnorna. Det kan vara allt från pepparkaksbak till julpyssel - sådant som du ändå planerat att göra de olika dagarna. Det kan också vara mer ämnesrelaterade uppgifter som olika roliga skrivuppgifter eller tekniska experiment.


Enkelt adventspyssel i klassrummet

Med kopieringsunderlag som du skriver ut och kopierar till klassen går adventspysslet att anpassa i olika svårighetsgrader för olika årskurser. Här har vi samlat några förslag.

Jul-bård till klassrumstavlan

Ett roligt och enkelt adventspyssel är att göra en fin julram att sätta upp runt tavlan. I kopieringsunderlaget nedan hittar du ramen som du laddar ner, skriver ut och som eleverna sedan får färglägga. Detta pyssel passar väldigt bra för årskurs 1-3, och brukar ge klassrummet en fin julkänsla.

Julram

Med julramen som du kan ladda ner och skriva ut gör ni enkelt en fin inbjudan till julfesten, eller låter eleverna skriva egna julkort.

Skriv ut och kopiera ramen så att eleverna får var sin. Låt dem färglägga ramen och sedan skriva en inbjudan till julfest, Luciafirande eller julavslutningen. Eleverna kan skriva på randigt papper eller på datorn. Klipp sedan ut och klistra fast i ramen.

Julhälsningar i hjärtbrev

Skriv ut och kopiera hjärtat i materialet nedan. Kopiera gärna på färgat papper. Låt eleverna klippa ut och vika ihop hjärtbrevet. Därefter skriver de en liten hälsning i brevet. Man kan också använda brevet som kuvert till ett julkort.


Pyssla julgranskulor

Med julgranskulan som du hittar i kopieringsunderlaget nedan kan ni göra en mängd olika adventspyssel i klassrummet. 

Samla julord

Kopiera tre julgranskulor till varje elev. Samla olika slags ord som har med julen att göra.

Sortera orden gemensamt. Julsaker (substantiv), sådant man gör på julen (verb) och ord som beskriver julen (adjektiv). Låt eleverna skriva orden på kulorna. Därefter färgläggs julgranskulorna, en färg för varje kategori av ord, och sätts upp t ex på en julgran.

Gör en julgran i klassrummet

Använd spännpapper och målarfärg. Måla en stor julgran, anpassa storleken efter utrymmet. Klipp ut och sätt upp granen.

Julgranskulorna kan också sättas upp så att de bildar formen av en stor gran på anslagstavlan. 

Gör en prasslig julgranskula

Kopiera en julgranskula till varje elev. Använd gärna lite kraftigare papper. Låt eleverna riva silkespapper i små bitar. Sedan limmar de fast silkespapperet så att det täcker hela formen.

Därefter klipps julgranskulan ut och sätts upp på svart papper eller på julgranen.

Kul jul-matematik

Kopiera en eller flera julgranskulor till varje elev. Eleverna färglägger, klipper ut kulan och skriver en uppgift på ena sidan och svaret på den andra. Låt sedan eleverna lösa varandras uppgifter.

Gör ett julkort

Kopiera en julgranskula till varje elev. Låt eleverna klippa ut den och använda som mall. Eleverna lägger mallen mot kanten på ett dubbelvikt lite kraftigare A4-papper, ritar av och klipper ut. Därefter färglägger och dekorerar de julgranskulan och skriver en hälsning inuti.

Julgranskulan kan också användas till

  • julsaga eller juldikt
  • engelska ord om julen
  • sammansatta ord med jul


Julsudoku

Låt dina elever lösa julsudoku. Sudoku är ett slags korsord. Det gäller att placera in figurerna i rutnätet. Det får bara finnas en figur av varje i varje rad, lodrät och vågrät, samt i varje fjärdedel.

Kopiera ett arbetsblad med sudoku till varje elev/elevpar. Låt eleverna klippa ut de små rutorna under varje sudoku och använda dem när de löser uppgiften. På så sätt kan de lösa uppgiften utan alltför mycket suddande. Lapparna kan sedan klistras fast eller ritas av i rätt ruta.

Vill du ha fler adventspyssel att göra i klassrummet med dina elever? I Lärarpraktikan Vinter hittar du mallar, kopieringsunderlag och massvis med tips och inspiration som sätter guldkant på adventstiden.

Har du ett adventspyssel som du vill tipsa andra lärare om? Hör av dig till oss, så kan vi hjälpas åt att sprida inspiration. info@majema.se Märk mejlet “Adventspyssel”.