Adventspyssel

Adventspyssel i skolan är alltid lika mysigt att inleda december månad med och ofta väldigt uppskattat av eleverna. Att pyssla kan lätt kopplas ihop med olika ämnen, så som matte, engelska och svenska. Här guidar vi dig till pedagogiska pyssel för klassrummet. Välkommen till Majema!

Lärare och föräldrar brukar vara eniga om att tiden i advent går väldigt fort. För barnen däremot brukar förhållandet vara omvänt - de tycker att tiden går så långsamt fram till jul. Och just deras längtan är orsaken till att traditionen med att ha en adventskalender vuxit fram. 

På Wikipedia kan vi läsa:

Adventskalenderns historia började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul.

Lärarpraktikan

Lärarpraktikan är en serie kopieringsunderlag som ger dig som lärare självinstruerande lektionstips och hemuppgifter. Här hittar du handledning med en mängd idéer och förslag på teman.

Läs mer om Lärarpraktikan

Adventspyssel

Adventspyssel roar de flesta eleverna. Julen närmar sig och alla är lite extra exalterade för julen som komma skall. Adventspyssel låter eleverna använda sin kreativa sida och du som lärare an lätt plocka in övningar kopplat till olika ämnen. Låt adventspyssel vara en del i att stärka gruppen genom att skapa en tillåtande och kreativ stund. Nedan finner du flera tips på adventspyssel till klassrummet. 

Pyssla en adventskalender

För att förgylla tillvaron för dina elever i december kan du använda Majemas adventskalender som finns att hitta här på vår hemsida. Det är en fin och rolig adventskalender att göra tillsammans i klassrummet, och som passar bra i skolan, för alla årskurser.

Låt varje barn vara med och göra egna luckor, där de får skriva en uppgift till kamraterna. Du kan också bestämma ett tema för årets kalender utifrån vad ni jobbar med i klassen, och gör uppgifterna så att de passar arbetsområdet.

Instruktioner

Skriv ut och kopiera 24 hjärtan från kopieringsunderlaget på sida 9 i Lärarpraktikan vinter, gärna på färgat papper. Låt eleverna klippa ut dem och skriva ett hemligt uppdrag, en mattegåta, en önskesång, en önskelek eller något annat som passar klassen. Vik ihop breven och sätt upp dem på anslagstavlan eller lägg dem i en brevlåda. Låt sedan eleverna dra ett brev varje dag och tillsammans med klassen göra ett uppdrag.

Några exempel på uppdrag som eleverna kan få bidra med:

  • Skriva en önskesång eller en önskeramsa. För de högre årskurserna kanske det blir på engelska.
  • Ge förslag på olika lekar som ni kan leka tillsammans i klassen en stund varje dag.
  • Hitta på och skriva ner olika matte-gåtor som ni sedan löser tillsammans.
  • Lösa olika hemliga uppdrag som du har planerat och skrivit in i hjärtana. Det kan vara allt från pepparkaksbak till julpyssel, sådant som du ändå planerat att göra de olika dagarna. Det kan också vara mer ämnesrelaterade uppgifter som olika roliga skrivuppgifter eller tekniska experiment.

Adventspyssel för barn

Med kopieringsunderlag som du skriver ut och kopierar till klassen går adventspysslet att anpassa i olika svårighetsgrader för olika årskurser. Här har vi samlat några förslag.

Bård till klassrumstavlan

Ett roligt och enkelt adventspyssel är att göra en fin julram att sätta upp runt tavlan. I kopieringsunderlaget på sida 4 i Lärarpraktikan vinter hittar du ramen som du skriver ut och som eleverna sedan får färglägga. Detta pyssel passar väldigt bra för årskurs 1–3, och brukar ge klassrummet en fin julkänsla.

Julram

Med julramen på sida 4 i Lärarpraktikan vinter kan ni enkelt skapa en fin inbjudan till julfesten, eller låta eleverna skriva egna julkort. Skriv ut och kopiera upp ramen så att eleverna får varsin ram. Låt dem färglägga ramen och sedan till exempel skriva en inbjudan till julfest, Luciafirande eller julavslutningen. Eleverna kan skriva på randigt papper eller på datorn. Klipp sedan ut och klistra fast i ramen.

Hjärtbrev

Skriv ut och kopiera hjärtat i materialet på sida 4 i Lärarpraktikan vinter. Kopiera gärna på färgat papper. Låt eleverna klippa ut och vika ihop hjärtbrevet. Därefter skriver de en liten hälsning i brevet. Man kan också använda brevet som kuvert till ett julkort.

Lärarpraktikan vinter Ladda ner
Lärarpraktikan vinter Ladda ner

Vill du ha fler adventspyssel att göra i klassrummet med dina elever? I Lärarpraktikan Vinter hittar du mallar, kopieringsunderlag och massvis med tips och inspiration som sätter guldkant på adventstiden. Har du ett adventspyssel som du vill tipsa andra lärare om? Hör gärna av dig till oss, så kan vi hjälpas åt att sprida inspirationen vidare: info@majema.se Märk mejlet “Adventspyssel”. Väl mött önskar Majema!

Webbinarier

Vill du få fortbildning och inspiration, ta del av få konkreta tips och övningar som du kan testa i klassrummet redan nästa dag eller fördjupa dig i något av våra läromedel? Läs mer om och anmäl dig till våra kostnadsfria webbinarier.

Läs mer om webbinarier