Alla hjärtans dag-pyssel och vänskapsövningar

Kring Alla hjärtans dag finns det mycket kul man kan göra med eleverna. Man kan till exempel fokusera lite extra på att bygga vänskap i klassen. Vänliga veckan har funnits i Sverige ända sedan 1940-talet. Från början var den i november, men sedan 2014 infaller den i februari i samband med Alla hjärtans dag. Så det gör att det passar extra bra att jobba med relationsstärkande övningar, att sammanfoga gruppen och att låta eleverna göra olika slags pyssel. Här får du lite tips! Välkommen till Majema!

En väl fungerande klass där eleverna trivs och känner trygghet är en grund för inlärning, det vet vi lärare. Men det är inte alltid lätt att veta hur man når dit. Här kommer några pysseltips som passar bra kring Alla hjärtans dag, men de går naturligtvis bra att använda när som helst under skolåret. Det är pyssel och kompisövningar som vi prövat i klassrummet och vet att eleverna brukar uppskatta. Nedan finns mallar att skriva ut och kopiera. Vill du ha mer inspiration hittar du det i Hej kompis.

Lärarpraktikan

Lärarpraktikan är en serie kopieringsunderlag som ger dig som lärare självinstruerande lektionstips och hemuppgifter. Här hittar du handledning med en mängd idéer och förslag på teman.

Läs mer om Lärarpraktikan

Alla hjärtans dag-pyssel

Vänliga läxan

Ge eleverna årets populäraste läxa under just den här veckan, nämligen att göra "bra-saker" hemma. Det kan vara att städa, diska, plocka undan med mera. Det brukar vara omtyckt av eleverna och väldigt uppskattat av föräldrarna. Nedan finns ett kopieringsunderlag du kan använda. Det går också att gemensamt i klassen komma överens om vilka uppdrag som ska ingå i läxan.

Kompishjärta

Skriv ut ett stort hjärta till varje elev, eller låt dem rita och klippa ut ett hjärta själva. Låt dem sedan skriva, rita eller måla olika saker man kan göra för att vara en bra kompis. Sätt upp alla hjärtan på anslagstavlan i form av ett stort hjärta.

Ord man blir glad av

Kopiera arbetsbladet i filen nedan till varje elev. Skriv varje elevs namn i cirkeln och placera sedan ut papperen på elevernas platser. Eleverna går sedan runt och skriver positiva kommentarer på alla klasskamraters papper.
Alla dessa tre övningar hittar du på sidan 32 i Lärarpraktikan vinter.


Vänskapsövningar året runt

För att bygga vänskap i klassen kan man också använda en lektion i veckan åt just detta. Då kan man varva kompisövningar och vänskapsövningar med diskussioner. I Lärarpraktikan Hej Kompis! har författaren Helena Häger samlat konkreta vänskapsövningar som hon har arbetat med i sina klasser, och vet fungerar. Alla övningar har tillhörande kopieringsunderlag i form av arbetsblad, dokumentation och utvärderingar.

Exempel på en övning:
Vänliga uppdraget 
Varje dag får några elever dra varsitt hemligt uppdrag ur Vänliga Hjärtat, som de sedan ska utföra under dagen. På eftermiddagen får de redovisa hur det gått. Uppdragen handlar om att vara vänlig på olika sätt, till exempel: 
"Lek med någon som du inte brukar leka med." 
"Hjälp någon som behöver hjälp." 
"Hälsa på två personer som du inte brukar hälsa på." 
Detta har vi gjort med eleverna i årskurserna 1–3, som tagit det på stort allvar. Det går så klart att anpassa så att det passar även de högre årskurserna.


Lärarpraktikan vinter Ladda ner

Inspirera varandra!

Har du gjort några lyckade vänskapsövningar i ditt klassrum som du vill dela med dig av till andra lärare? Mejla oss på info@majema.se. Tillsammans sprider vi kunskap och inspiration! Väl mött hos oss på Majema!

Webbinarier

Vill du få fortbildning och inspiration, ta del av få konkreta tips och övningar som du kan testa i klassrummet redan nästa dag eller fördjupa dig i något av våra läromedel? Läs mer om och anmäl dig till våra kostnadsfria webbinarier.

Läs mer om webbinarier