Påskpyssel - en av vårens höjdpunkter

Påsken är vårens stora högtid och det finns många traditioner som hör till. En av de kanske mysigaste traditionerna för barnen är allt roligt påskpyssel. Här har vi samlat tips på påskpyssel som passar i skolan, men de går självklart lika bra att göra hemma.

Du kan skriva ut mallarna nedan och använda dem i klassrummet, eller göra dina egna efter inspiration av dessa. Vill du ha fler mallar och kopieringsunderlag till din klass? Kolla in Lärarpraktikan vår, som är full av idéer, pyssel och konkreta uppgifter för klassrummet som knyter an till årstiden och månaderna under vårterminen.

Lärarpraktikan

Lärarpraktikan är en serie kopieringsunderlag som ger dig som lärare självinstruerande lektionstips och hemuppgifter. Här hittar du handledning med en mängd idéer och förslag på teman.

Läs mer om Lärarpraktikan

Påskpyssel av papper

Att påskpyssla med papper är enkelt och kräver inte mycket förberedelser, på sida 14 i Lärarpraktikan vår så finner du två roliga påskpyssel med tillhörande kopieringsunderlag på sida 16. 

Kopieringsunderlag och instruktioner påskägg

Instruktioner

Kopiera ett ägg till varje elev. För att minska förberedelsetiden kan du också välja att låta eleverna klippa ut ägg ur papper på fri hand. 

För de högre årskurserna: Låt eleverna ta reda på rolig fakta om påsken.

Exempel: 

Hur många kilo godis äter vi under påsken? Hur många ägg äts under påsken? Var ligger Blåkulla? Varför sätter man fjädrar i riset? Vad heter dagen före påskafton? Varför firar vi påsk? 

För de lägre årskurserna: Låt eleverna skriva ett ord som har med påsken att göra.

Exempel: Påskägg, tupp, långfredag, påsklov, 

Låt eleverna klippa ut äggen och skriva sin fakta på dem. Därefter färglägger de äggen. Sätt upp alla elevernas ägg i form av ett stort ägg på anslagstavlan.

Kopieringsunderlag och instruktioner påskkort med påskhare

Instruktioner

Skriv ut och kopiera kortet till varje elev. Låt dem färglägga och klippa ut. Därefter viker de kortet så att harens ansikte kommer på framsidan och skriver en hälsning i kortet.

Påskpyssel av toarulle

Toalettrullar passar till många olika sorters påskpyssel - påskharar, kycklingar eller varför inte små påskkärringar att hänga i påskriset? Det är ett bra sätt att använda material som annars skulle ha slängts, och lyfta frågor om återvinning i klassen. 

Börja med att be eleverna ta med sig en toarulle eller hushållsrulle i förväg. Dessa kan ni samla in i en påse eller kartong i klassrummet veckan innan påsk. Komplettera gärna med några extra.

Instruktioner

Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Med målarfärg och papper att klippa i kan en toalettrulle bli en till exempel en påskhare med tassar, öron och nos. Skär ni sönder toalettrullen i flera delar kan delarna byggas ihop till en påskkyckling att hänga i påskriset.

Lärarpraktikan vår Ladda ner
Lärarpraktikan vår Ladda ner

Fler kopieringsunderlag, pysselidéer och klassrumsaktiviteter hittar du i vår serie Lärarpraktikan. Böckerna är indelade efter årstid och tema, vilket gör det enkelt att hitta uppslag till klassrummet. Har du påskpysslat med din klass och vill dela med dig av dina tips? Kontakta oss, så kan vi tillsammans sprida inspiration och idéer till fler lärare och klassrum. info@majema.se – märk ditt mejl med “Påskpyssel”. Vi på Majema ser fram emot att höra av dig!

Webbinarier

Vill du få fortbildning och inspiration, ta del av få konkreta tips och övningar som du kan testa i klassrummet redan nästa dag eller fördjupa dig i något av våra läromedel? Läs mer om och anmäl dig till våra kostnadsfria webbinarier.

Läs mer om webbinarier