Bokstavslekar för barn

Lgr 22 betonar starkt  lärande genom lek. När barnen leker så tillägnar de sig ny kunskap och lär sig, både medvetet och omedvetet, nya saker. Genom lek blir lärande lättsamt och roligt. Testa bland annat våra bokstavslekar i vår serie Läsresan. Välkommen till Majema!

För barn är det inte alltid så lätt att lära sig läsa och förstå skrivna ord, men genom lek blir övandet både lättsamt och roligt. Leken är en del av det aktiva lärandet! Här delar vi med oss av våra tips på hur du som är lärare eller förälder kan leka bokstavslekar med dina elever eller barn.

Läsresan

I Läsresans läsebok får dina elever möta en mångfald av texter, var och en med sin författare och illustratör och sina specifika drag.

Läs mer om Läsresan

Bokstavslek

I förskoleåldern kan barns intresse för bokstäver och språk sätta fart på allvar. Förskolan är därför en viktig plats för att öka barnens fonologiska medvetenhet och utveckla dess läs- och skrivkunskap. Det finns lärorika och roliga bokstavslekar för förskoleklass och de tidiga åren i skolan. Här vill vi tipsa om Läsresan.

Läsresan är framtagen och anpassad för barn i förskoleklass och åk 1 - 3. I Läsresan får barnen genom noga utvalda övningar lära sig att läsa, skriva, rita och leka kluriga bokstavslekar.   

I Läsresan kan barnen ägna sig åt roliga aktiviteter som att lyssna på berättelser, sjunga sånger eller öva på bokstäver i stimulerande miljöer. 

Digitala bokstavslekar

Låt även barnen öva bokstäver digitalt. Sedan millennieskiftet har vår digitala värld utvecklats enormt. Ja, det är ett enormt utbud som finns tillgängligt. När det kommer till just bokstavslekar är digitala lekar en fantastisk tillgång. Många barn tycker att det är mer spännande att lära sig bokstäverna digitalt än analogt. För en god undervisning är det bra att den varieras! Läsresan finns även i en digital version. På elevwebben kan barnen leka bokstavslekar både hemma och i skolan.

Bokstäver barn

Runt omkring ett barn finns det oändliga möjligheter att hitta lekar. Det går att hitta bokstäver överallt. Uppmärksamma bokstäverna, förklara bokstäverna för barnen, artikulera och hitta på dina egna bokstavslekar. En kul aktivitet är att lägga ned alfabetskort till en utflykt i naturen. Samla  in föremål tillsammans och låt barnen leka detektiver med uppgift att para ihop föremålen med alfabetskorten. Här kan du passa på att lära barnen blommor, fåglar och djur och variera undervisningen ännu mer. Är du intresserad av mer inspiration kan du söka upp våra läromedel Min bok om skogens djur, Min bok om småkryp, Min bok om träd och Min bok om blommor

Ett annat tips på bokstavslekar för barn är att bestämma "dagens bokstav". Låt sedan barnen ringa in bokstaven i tidningen eller hitta ord i omgivningen vars begynnelsebokstav stämmer överens med temat för dagen.

Läsresan FK lärarhandledning Ladda ner
Läsresan FK lärarhandledning Ladda ner

Hoppas att ni uppskattade våra tips och att du som lärare får stort nöje av våra bokserier. Ni kan här hitta alla våra läromedel i svenska . Önskar ni tips på andra hjälpmedel så har vi även artiklar om till exempel läsförståelse, mattekluringar och annat skoj där inspiration kan behövas. Varmt välkommen önskar vi på Majema!

Webbinarier

Vill du få fortbildning och inspiration, ta del av få konkreta tips och övningar som du kan testa i klassrummet redan nästa dag eller fördjupa dig i något av våra läromedel? Läs mer om och anmäl dig till våra kostnadsfria webbinarier.

Läs mer om webbinarier