Läsresan basläromedel i svenska FK

I Läsresans läsebok upptäcker och läser du och dina elever texterna tillsammans. Alla är med, ni får en gemensam läsupplevelse med många tillfällen till samtal. I varje kapitel finns förslag på språklekar. Eleverna får lära sig att koppla ljud till bokstav och öva upp den fonologiska medvetenheten - vägen till läsning. Läseboken innehåller 12 kapitel med olika texttyper: berättelser, faktatexter, rim och ramsor alla med sin egen författare och illustratör och språkliga drag. Denna mångfald väcker nyfikenhet och stimulerar läslusten.

I Läsresans arbetsbok arbetar eleverna med läsförståelse, bokstav och ljud samt ordbilder - allt kopplat till den gemensamma läsningen och språklekarna i läseboken.
Här får eleverna rita och berätta utifrån en läsförståelsefråga till kapitlets text och dela sina tankar med varandra. De arbetar vidare med veckans bokstav, både form och ljud. De får också öva att kunna ljuda samman, läsa och skriva sitt eget namn samt våra vanligaste ordbilder. Arbetsgången är nästan densamma för varje kapitel.

Inled dina lektioner med lärarwebben: lyssna på kapitlets text, arbeta med ordförståelse eller upptäck alfabetets bokstäver och ljud. I Språklådan och i lådan Ljuda och läs kan ni välja bland flera interaktiva och språkstimulerande övningar att göra tillsammans. Du kan visa både läsebok och arbetsbok i storformat. I från lärarwebben har du tillgång till lärarhandledning och kan skriva ut alla kopieringsunderlag i färg.

Eleverna loggar enkelt in på Läsresan.se med klassens gemensamma lösenord. Dina elever kan då läsa och lyssna på alla texter i läseboken,upptäcka bokstav och ljud, spela memory och mycket annat, både i skolan och hemma. Elevwebben innehåller också en helt ny komponent med ljudövningar på flera nivåer.

I Läsresans lärarhandledning får du en tydlig beskrivning av arbetsgången i läsebok, arbetsbok och webb - kapitel för kapitel. Handledningen har en enkel och handfast struktur där varje lektion får en egen sida. Här beskrivs vilka övningar som kan inleda din lektion samt hur eleverna arbetar vidare i sin arbetsbok och webb. Du får konkreta förslag på hur ni läser kapitlets text gemensamt, vilka samtalsfrågor som passar och hur ni kan arbeta med bokstav och ljud, ordbilder och språklekar. Bild- och bokstavskort, mallar för skapande, hemuppgifter m.m. - allt finns som kopieringsunderlag.

I Läsresans nivåböcker har dina elever möjlighet att öva läsning på sin egen nivå, vilket är ett viktigt komplement till den gemensamma läsningen. Eleverna får läsa berättande texter om t.ex. tokiga detektiver och vänskap. De beskrivande och förklarande texterna innehåller bl.a. fakta om våra sinnen, djur och natur. I FK är det kanske lämpligt att börja med de första nivåerna, med korta meningar och ljudenlig stavning. I varje bok finns läsförståelsefrågor på tre nivåer. I volym 1 avslutas flera böcker med en lästeater. Alla böcker ligger även på elevwebben.
Läsresans nivåboksbibliotek finns i två volymer. Varje volym har åtta nivåer med åtta olika böcker i varje.

Det är i webben resan börjar! Att i storformat visa det nya kapitlets text och illustrationer och lyssna på den medryckande inläsningen - det är den bästa start på läsningen som du kan ge dina elever.
Titta på den här korta videoguiden och få en presentation över hur både lärar- och elevwebb fungerar.