Språkutveckling hos barn
Ett rikt språk öppnar många dörrar för ett barn. Genom språk lär sig barn att uttrycka sig, förstå sin omgivning och ta sig ut på livliga äventyr i fantasins eller litteraturens värld. Språk och språkutveckling stärker inte bara ett barns intellektuella, känslomässiga och sociala kompetens, utan också dess självförtroende. Därför är det så viktigt att vi aktivt jobbar med barnens språkutveckling. Ta gärna del av våra bästa tips för att jobba med elevernas språkutveckling i klassrummet. Välkommen till Majema!

Vi vuxna har ett stort ansvar när det gäller att uppmuntra barn att våga prova sig fram i sin språkutveckling. Som tur är finns det massor av möjligheter för dig som är lärare, eller förälder, att med hjälp av enkla övningar och lekar stärka barnens språkutveckling i svenska språket. I den här texten delar vi med oss av våra bästa språkutvecklande tips hur du kan hjälpa till att öppna allt fler av språkets dörrar.
Språkutveckling hos barn - vad är språkutveckling?
Innan vi går in på våra tips kring språkutveckling kan det vara bra att besvara frågan som många lärare och föräldrar ställer sig: Vad är språkutveckling?
Språkutveckling är en genomgående process som handlar om att utveckla sitt första talade språk. Språk består av att:
- läsa.
- skriva.
- tala.
- förstå (ordförråd).
- använda kroppsspråk och gester.
Språkutveckling är således den process där vi utvecklar punkterna ovan. Språket utvecklas hela livet och är extremt viktig under hela skoltiden. I och med att den första grunden läggs i barnens första år är språkutveckling i förskolan extra viktig. Våra tips kan dock anpassas efter alla åldrar!
Fyra tips på språkutvecklande undervisning
Alla barn börjar skolan med sina egna erfarenheter, grundkunskaper och behov. Men det fina med språkutveckling är att den faktiskt främjas av allt som vi gör, oavsett nivå. Tänk dock på att alla barn är olika och att många arbetsuppgifter kan behöva anpassas så att utmaningen blir lagom stor för varje enskilt barn.
- Ställ öppna frågor.
Ett exempel på en språkutvecklande och väldigt enkel övning är att ställa öppna frågor!
"Hur brukar din dag se ut när du kommer hem från skolan?"
Öppna frågor, alltså frågor som börjar med när, vad, vem, hur och vad, gör att barnet pratar mer och på så sätt utvecklar både analysförmåga och språk. Även berättarglädjen utvecklas/stimuleras.
- Lek och repetera.
När det kommer till språkutveckling i förskolan lär sig många barn av att leka och repetera.
I Majemas lärarhandledning, Kluriga boken – språk och begrepp finns gott om språkutvecklande övningar för att träna upp barnens språk- och begreppskunskap.
En rolig språkövning är uppgift finner ni i kapitel 1, Det handlar om mig 2 (sida 8).
Det är en övning som tränar elevens förmåga att uttrycka sig, motivera sina val, tänka fritt och inspireras av sina klasskamrater.
Gör så här:
- Säg till barnen att hämta sina ryggsäckar eller väskor och visa vad de har i dem. Låt dem berätta vad de skulle vilja ha i sin ryggsäck eller väska och vad de absolut inte skulle vilja ha där.
- Slå upp sidan i arbetsboken och titta på bilderna tillsammans. Be barnen berätta vad de ser. Uppgiften är att barnen ska ringa in de saker som de vill ha i sin ryggsäck och därefter kryssa över de saker som de inte vill ha i ryggsäcken.
Den här uppgiften kan leda till många intressanta jämförelser och funderingar.
- Kom igång och SKRIV!
Många elever tycker att det är svårt att komma igång och skriva. I boken Lärarpraktikan Kom igång och SKRIV! kan du använda dig av våra förslag på rubrik för att början på en text.
- Jag – en hjälte!" Idag blev jag klassens hjälte. Detta är vad som hände… är ett av många exempel från boken (se sida 23).
Genom rubrikerna kan du på ett enkelt sätt hjälpa eleverna att komma igång.
Använd gärna skrivuppgifterna kontinuerligt, förslagsvis som "veckans skrivstund". Uppgifterna är tänkta för elever åk 1–3.
- Väck barnens läsintresse!
Läsning är ett fantastiskt verktyg för att utveckla språkkunskaper. Väck läslusten hos dina elever och presentera några riktigt bra och språkutvecklande boktips! Högläsning brukar vara populärt. Ett bra tips är att fortsätta högläsa även för äldre barn.
Boktips för yngre barn:
- Pippi Långstrump av Astrid Lindgren.
- Guldlock och de tre björnarna av Sebastien Braun.
- Tomtebobarnen av Elsa Beskow.
- Sagan om Pelle Kanin av Beatrix Potter.
- Mumins lilla bok om motsatser av Tove Jansson.
Boktips för äldre barn:
- Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren.
- Lasse-Majas detektivbyrå av Martin Widmark.
- Häxorna av Roald Dahl.
- Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf.
- Harry Potter av JK Rowling.
- Balladen om en bruten näsa av Arne Svingen.
Ännu fler boktips som är anpassade efter delmål kopplade till språkutveckling finns bland annat vid varje nytt kapitel i Majemas lärarhandledning Kluriga Boken – språk och begrepp.
Låt gärna även eleven göra ett bokmärke för varje bok de läser. Kopiera helst på lite kraftigare papper, till exempel ritpapper. På bokmärket skriver eleverna upp bokens titel, författaren eller ett omdöme. De ifyllda bokmärkena kan sedan användas på olika sätt, bland annat för att dokumentera hur många böcker eleverna har läst. Låt dem klistra upp bokmärkena på ett färgat A4-papper allteftersom de är klara. Ni kan göra ett gemensamt stapeldiagram över populära böcker eller hur många böcker klassen läst tillsammans under olika månader. Kopieringsunderlag finns på sida 23 i Lärarpraktikan Vår, kopieringsunderlag.
Har du jobbat språkutvecklande med dina elever? Kanske till och med använt dig av våra tips och material? Vi vill gärna höra din åsikt. Tveka därför inte att kontakta oss på Majema! Ju mer kunskap vi har, desto mer kan vi lära, och desto mer kan vi också lära ut till framtidens barn!