Högläsning
Högläsning kan vara så mycket mer än en avkopplande stund. Högläsning har stor betydelse för elevernas språkutveckling. Det har med utvecklingen av ordförråd och ljudkänsla att göra. Högläsning, om den genomförs på ett integrerat sätt tillsammans med eleverna, är också socialt utvecklande.
Några fördelar med högläsning:
- Ökat ordförråd och därmed en ökad inlärningsförmåga.
- Utvecklad social förmåga, kommunikationsförmåga.
- En gemensam stund som skapar trivsel.
- Eleverna lär sig hur man läser en bok.
- Utvecklad empatisk förmåga, förståelse för hantering av känslor.
- Förbättrad koncentrationsförmåga.
- Stimulerar eleverna att börja prata och utveckla sitt talade språk.
Vill du som lärare i grundskolan läsa kortare texter med dina elever så passar vår serie Språkskrinet bra. I Språkskrinet får eleverna ta del av kortare texter av olika slag, med tillhörande frågor för att träna upp läsförståelsen. Till varje bok finns lärarhandledning.
Till exempel i Språkskrinet bläckfisk grundbok åk 6 finns på sidan 4 en text om ett författarbesök, på följande sida finns frågor till texten.
En annan given serie när det kommer till högläsning är Läsresan som riktar sig till årskurs F–3. Där inleds vare kapitel med ord att förstå, vilka sedan följs av en text. Texterna kan vara till exempel beskrivande, förklararande eller instruerande.
I Läsresan 1 läsebok åk 1 på sidan 15 börjar den beskrivande texten Min svans. Berättelsen beskriver hur djuren använder sina svansar och boken bjuder på många färgglada bilder att diskutera kring, vilket ger bra förutsättningar för en givande högläsning. Även här finns det lärarhandledning som ger underlag och tips för undervisningen.